Aangepast

Afrikaanse migranten zoeken hun heil in Noord-Europa

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

"Het is makkelijk om in Europa rond te reizen, maar het is moeilijk om ergens een vaste plek te krijgen", zegt een dakloze Afrikaan uit Gambia bij het station van Milaan. Hij trok al negen maanden door Duitsland. "Ik was in Mannheim, Tuttlingen, Stuttgart, Frankfurt en in Heidelberg.

Italië heeft de afgelopen jaren honderdduizenden migranten uit verschillende Afrikaanse landen opgenomen die met bootjes van de Middellandse Zee kwamen. In alle Italiaanse steden zijn opvangcentra en migranten zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Maar het systeem van opvang, registratie, integratie en de hele bureaucratie van de jarenlange asielprocedures kraakt in zijn voegen. Tienduizenden onttrekken zich aan het systeem en zoeken hun heil probleemloos illegaal in Noord-Europa.

'Ik ben al negen maanden in Duitsland geweest'

In de opvang van de toeristische trekpleister Como, bekend van het gelijknamige meer, bevestigen ze dat beeld.

"Nu kunnen we nog mensen helpen, maar als ze hier over een paar jaar allemaal zijn afgewezen heeft Europa pas echt een probleem", zegt Roberto Bernasconi, directeur van de Caritas-opvang in Como.

"Want dan trekken honderdduizenden Afrikanen,die geen enkel idee hebben wat ze moeten door Europa."

'Over een paar jaar heeft Europa een groot probleem'

Bij het station van Milaan smeken de Afrikaanse migranten om hulp van de EU of de VN. "Wij zijn geen beesten, we zijn mensen met allerlei kwaliteiten. Jullie kunnen ons voor van alles gebruiken."

Bernasconi zou willen dat Europa een oplossing voor dit schrijnende probleem vindt. "De EU is in staat om een gemeenschappelijke munt te ontwikkelen, dus dan zou dit toch ook mogelijk moeten zijn."

  • Nieuwsuur
    Afrikaanse migranten in Milaan
  • Nieuwsuur
    Opvangcentrum in de Italiaanse stad Como
  • Nieuwsuur
    Afrikaanse migranten in Milaan

Dat de grote stroom vluchtelingen uit Afrika niet alleen een Afrikaans probleem is maar ook een Europees, blijkt ook op het station.

Daar ontmoeten we een minderjarige jongen uit Guinea die samen met zijn vriend naar Duitsland vertrekt. "Ik wil voetballer worden in Dortmund of München. Hier in Italië heb ik geen toekomst, hier slapen we allemaal op straat. Ik verspeel hier mijn toekomst."

Italië kamp met Afrikaanse migranten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl