Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Aanklager vraagt bij Witte Huis documenten op in onderzoek naar Trump: werd Flynn betaald door Turkije?

Robert Mueller, de speciale aanklager in het onderzoek.Beeld reuters

In de Verenigde Staten heeft de speciale aanklager Robert Mueller voor de eerste keer documenten opgevraagd bij het Witte Huis. De aanvraag kadert in het onderzoek naar president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en naar eventuele inmenging bij de jongste presidentsverkiezingen in de VS. Dat schrijft The New York Times. Vooral voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn zou in het vizier komen.

De onderzoekers willen documenten inzien met betrekking tot Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van Trump. Ze hebben de afgelopen weken getuigen gehoord om erachter te komen of Flynn is betaald door de Turkse overheid tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016. The New York Times citeert bronnen dicht bij het onderzoek.

Het team van Mueller was onder meer geïnteresseerd in documenten over deals van Flynn met het in Nederland gevestigde bedrijf Inovo BV van de Turkse zakenman Ekim Alptekin. Die zou de Flynn Intel Group 530.000 dollar hebben betaald voor een campagne om Fethullah Gülen in diskrediet te brengen. De in de VS wonende geestelijke wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep in Turkije van vorig jaar. Mueller wil weten of Alptekin handelde in opdracht van de regering-Erdogan.

Michael Flynn stapte dit voorjaar op als nationaal veiligheidsadviseur omdat hij gelogen had over zijn contacten met Russen tijdens de presidentscampagne van Donald Trump.Beeld ANP

Keerpunt

Volgens de krant zou het nieuw signaal zijn dat het onderzoek van Mueller steeds sterker en belangrijker wordt. Alles lijkt erop te wijzen dat Mueller bezig is alle financiële transacties van Flynn tegen het licht te houden en verder te gaan dan de vraag of hij loog over zijn gesprekken en zakendeals met Russische officials.

Het onderzoek specifiek gericht op Trump betekent een keerpunt in het onderzoek dat een jaar geleden van start ging, en tot nu toe focuste op de mogelijke inmenging van Rusland tijdens de verkiezingen van 2016 en de banden tussen de campagne van Trump en het Kremlin. In januari verzekerde de voormalige FBI-baas James Comey nog aan Trump dat die zelf niet het onderwerp uitmaakte van een onderzoek. Volgens bronnen veranderde dat echter kort nadat Trump in mei Comey ontsloeg.

Grand jury

Trump en de Russische overheid ontkennen categoriek de beschuldigingen. Gisteren raakte echter bekend dat Mueller intussen een grand jury heeft samengesteld. De samenstelling van een grand jury betekent dat Mueller de mogelijkheid krijgt om getuigen onder eed te ondervragen. Daarnaast kan hij ook dagvaardingen uitschrijven. Als het nodig is kan de grand jury ook beslissen om mensen aan te klagen en voor de rechter te brengen.