Chinese en Indiase soldaat bij de grensovergang Nathu La
NOS NieuwsAangepast

India bezorgd over zijn 'kippennek' vanwege nieuwe Chinese weg door Himalaya

De spanningen tussen China en India lopen de laatste dagen op door een conflict over een gebied in het Himalaya-gebergte. Het betwiste gebied heet het Doklam-plateau en ligt op de strategisch belangrijke grens tussen India, China en Bhutan. Hoe is het zo ver gekomen?

Afgelopen juni begon China met de aanleg van een weg op het Doklam-plateau. China beschouwt dat als zijn grondgebied. India zag de aanleg van de weg als een provocatie en stuurde er troepen naartoe.

In totaal 300 militairen zouden met bulldozers de grens over zijn getrokken om de aanleg te belemmeren. India zegt dat hun militairen "er bij de Chinese wegenbouwers op aandrongen" om met hun werk te stoppen.

De Chinezen publiceerden deze week een foto van die militairen:

Volgens China zijn dit de Indiase militairen die in juni de Chinese grens overgingen

India maakt zich zo druk over die weg omdat die in de buurt komt van de Siliguri-corridor: een smalle landstrook - ook wel bekend als de kippennek - waarmee India in verbinding staat met zijn zeven noordoostelijke deelstaten. Via de nieuwe weg hoog in de bergen zou China eventueel een legermacht kunnen aanvoeren om de corridor te blokkeren.

En dat kan India niet toestaan.

De Siliguri-corridor is voor India van levensbelang

Dat is niet de enige reden waarom de spanningen tussen China en India toenemen. China investeert steeds meer in Pakistan en ook met de nieuwe Chinese "zijderoute", een enorme uitbreiding van handelsroutes waaraan India niet meedoet, is India niet blij.

China en India delen een grens van 3500 kilometer. Op verschillende punten hebben ze conflicten over grondgebied. Die conflicten zijn al begonnen in de koloniale tijd. India wil vasthouden aan de grenzen die de Britten ooit trokken. China wil de grenzen uit het oude Chinese keizerrijk handhaven. In 1962 liep het uit op een korte oorlog. In één maand tijd vielen toen ruim 2000 doden.

Nieuwe militaire oefeningen

China won de oorlog. De Chinese televisie vertoonde deze week beelden van nieuwe militaire oefeningen in het gebied. Daarop is te zien hoe het Chinese leger met geschut en raketten oefent. Je zou het kunnen opvatten als een boodschap dat China klaar is voor een nieuw gevecht. En dat het land denkt opnieuw te winnen.

Intussen zou India achter de grens wegen repareren, nieuwe troepen aanvoeren en hun voorraden aanvullen. Iets wat China beschouwt als een dreigende situatie.

India moet zijn troepen onmiddellijk terugtrekken, anders zal het ernstige gevolgen hebben.

Liu Jinsong, een hoge Chinese diplomaat in India

Komend weekend zouden India en China de situatie kunnen bespreken. Dan zijn ze met alle grote Aziatische landen bijeen op de Filipijnen voor de ASEAN-top. Maar de Chinezen hebben al gezegd dat ze alleen gaan praten als India zegt dat het al zijn troepen terugtrekt.

"India moet zijn troepen onmiddellijk terugtrekken, anders zal het ernstige gevolgen hebben", zegt Liu Jinsong, een hoge Chinese diplomaat in India. Het Chinese leger heeft 48 Indiase soldaten geteld op Chinees grondgebied. "Elke Indiase soldaat die de Chinese soevereiniteit schendt is er één te veel. We kunnen dat geen uur, geen dag meer volhouden. Ze moeten zich onmiddellijk terugtrekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl