Dieven stelen telefoons in Borger en bellen eigen 0900-nummers

Het wandelpaadje naast de Blokker waar winkelchef Jan Achtien de vermoedelijke dader nog vriendelijk groette. Foto DvhN

Het wandelpaadje naast de Blokker waar winkelchef Jan Achtien de vermoedelijke dader nog vriendelijk groette. Foto DvhN

Wie zijn de vrouw en man van iets ouder dan 30 jaar die op donderdag 27 juli uit minstens vijf winkels in Borger looptelefoons hebben gejat? Om vervolgens net buiten de winkel heel sneaky te staan bellen met hun eigen 0900-nummers? De politie zoekt het uit.

Meer dan 500 euro moet het criminele stel hebben overgehouden aan deze stiekeme telefonades. Van de huistelefoon van Blokker aan de Hoofdstraat werd drie keer voor 88 euro afgetapt en van &Bloemen 250 euro. Modewinkel Fam Fam werd eveneens gedupeerd. Voor hoeveel? De medewerkster hult zich in stilzwijgen. ,,Wij hebben aangifte gedaan en dat is het laatste dat ik er over zeg.”

Draadloze telefoon

U kent ze wel, de DECT-telefoon; een draadloze telefoon. Waarvan de ontvangst strekt tot een straal van enkele tientallen meters rond het basisstation. Zo konden de dieven met de buitgemaakte toestellen in de directe nabijheid van de winkels de eigenaars duperen door naar 0900-nummers te bellen.

Op die bewuste donderdag drukten ze ook telefoons achterover in elektronicazaak Leeuw en bij De Hondsrug Schoenenmode, maar daar slaagden ze er niet in hun buit te verzilveren in de vorm van gesprekskosten. Enkele telefoons zijn later in de buurt teruggevonden.

Hype

Is hier sprake van een nieuwe misdaadhype? Zoeken dieven, nu telefooncentrales lastiger te kraken zijn, hun toevlucht tot deze methode? Jan Achtien, filiaalhouder van de Blokker, vreest van wel. ,,De KPN heeft mij zelf benaderd nadat er om 13, 15 en 17 uur voor 88 euro was gebeld. Volgens de juffrouw kreeg ze meldingen uit heel Drenthe. ,Het neemt epidemische vormen aan’, zei ze.

Die indruk heeft de politie vooralsnog niet. Althans niet op basis van aangiftes. ,,We hebben verder geen meldingen uit Drenthe gehad”, zegt woordvoerder Ron Reinds.

Noch de telecomafdeling van Ziggo, noch concurrent KPN heeft signalen opgevangen die wijzen op een criminele hype. ,,De vorm van fraude is bekend, maar gebeurt niet op grote schaal. Dat neemt niet weg dat het heel vervelend is voor winkeliers als je zoiets treft.

Wij raden ze aan aangifte te doen”, zegt KPN-woordvoerder Stijn Wesselink. Hij adviseert de ondernemers verder een 0900-blokkade in te stellen.