NOS NieuwsAangepast

Zware kritiek notarissen op toezichthouder

Nederlandse notarissen luiden de noodklok over het optreden van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), de waakhond van het notariaat.

In een brief aan het BFT-bestuur bekritiseert de ledenraad van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) het toezicht door het BFT. De notarissen hebben kritiek op het functioneren van de waakhond en noemen het BFT ondeskundig en niet effectief. Ook werkt de toezichthouder "onnodig kostenverhogend en bureaucratisch".

Jef Oomen, bestuursvoorzitter van de KNB: "De beroepsgroep wordt overvallen met normen, regelgeving en verplichtingen om informatie aan te leveren", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De irritaties over het functioneren van de toezichthouder spelen al enkele jaren en de maat is nu gewoon vol."

Oomen wil "dat de toezichthouder erkent dat er problemen zijn en dat er nog veel te verbeteren is. Dat zou al helpen." In september zal de brandbrief aan de orde komen tijdens overleg tussen KNB en de toezichthouder.

Directeur van de toezichthouder Marijke Kaptein zegt dat ze het beeld dat het BFT negeert wat niet goed gaat, niet herkent. "We zijn open over onze ICT-problemen en er kunnen altijd vragen gesteld worden over het toezicht. Daarnaast hebben we gewoon overleg met de KNB."

Kwartaalcijfers

De ledenraad van de KNB doet in de brief enkele voorstellen om het toezicht te verbeteren. Zo willen de notarissen niet meer verplicht hun kwartaalcijfers aanleveren, behalve als een kantoor in de financiële problemen zit. Ze vinden dat een toezichthouder zich moet concentreren op de risicogevallen.

Kaptein zegt dat de kwartaalcijfers heel nuttig zijn en het BFT belangrijke informatie mist als er alleen jaarstukken worden aangeleverd. "We moeten kunnen monitoren of er ontwikkelingen zijn die ons zorgen baren, en of we verder onderzoek naar een bedrijf moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl