De Filipijnse president Duterte
NOS NieuwsAangepast

Filipijnse president wil 20.000 extra militairen tegen extremisten

De Filipijnse president Duterte heeft het congres gevraagd om akkoord te gaan met de financiering van meer troepen in de strijd tegen extremistische bewegingen. Duterte wil 20.000 extra militairen inzetten tegen met IS sympathiserende militanten in het zuiden van het land. Ook wil hij 10.000 extra politieagenten inzetten.

Volgens een senator wil Duterte er zeker van zijn dat de aanvallen door extremisten ophouden voor het einde van zijn termijn als president. Bij zijn oproep voor extra financiën wees hij de aanwezige senatoren op inlichtingen waaruit blijkt dat extremistische moslims van plan zijn aanslagen te plegen in drie steden op het Filipijnse eiland Mindanao.

Veel senatoren zijn bereid om het extra geld beschikbaar te maken. Volgens hen is de Filipijnse troepenmacht moegevochten na twee maanden van strijd in de stad Marawi, die ook op Mindanoa ligt. De islamitische militanten van de groep Maute, die wordt gesteund door IS, hebben delen van de stad ingenomen.

Menselijk schild

Sinds de bezetting door de groep wordt er zwaar gevochten in de regio. Bij de bombardementen en beschietingen vielen zeker 650 doden, onder wie 45 burgers. Het is moeilijk voor het leger om burgers te bevrijden uit Marawi, omdat de militanten vaak burgers gebruiken als menselijk schild. Het leger vreest dat de militanten burgers gaan inzetten als zelfmoordenaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl