NOS NieuwsAangepast

Hoogste koers van de euro in 2,5 jaar

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

De euro wordt met de dag duurder. Voor een euro moet nu al meer dan 1,18 dollar neergeteld worden. In een paar maanden tijd is de koers bijna 15 procent opgelopen. De Europese munt is in 2,5 jaar niet zo duur geweest.

Een stijgende euro en goedkopere dollar is een teken van sterkte van de euro en de euro-economie. Voor de concurrentie en de export is het minder goed nieuws, hoewel dat ook niet overdreven moet worden.

De laatste keer dat de euro zo hoog stond was in januari 2015, vlak voor de ECB de geldpersen aanzette en met het immense opkoopprogramma begon. Onder druk van de miljarden die de eurolanden overstroomden daalde de munt gestaag in waarde.

Pariteit

Eind vorig jaar was pariteit nog het trefwoord. De euro was afgezakt naar 1,03 dollar. Veel economen geloofden dat binnen afzienbare tijd een euro en een dollar net zoveel waard zouden zijn, dus voor een euro een dollar.

De reden voor dat naar elkaar toegroeien van de beide munten was de Amerikaanse economie die bovengemiddeld goed draaide, met werkgelegenheid en inflatie keurig in de pas. Daarbovenop kwam Trump. Hij zou de economie een extra groei-impuls geven door forse investeringen te doen in de VS.

President Trump beklaagde zich bij Europa over die goedkope euro. Hij vond dat de koers kunstmatig laag werd gehouden wat volgens hem oneerlijk en niet goed voor Amerika is.

Allemaal anders

Maar het loopt allemaal anders. Van Trumps investeringsplannen is nog weinig of niets terechtgekomen, terwijl de bestuurlijke en politieke chaos toeneemt. De onzekerheid in de VS en ook op internationaal gebied groeit. Dat doorkruist het monetair beleid van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

In Europa dieselen de economieën voortvarend. Met andere woorden, het gaat hier verrassend goed in tegenstelling tot de VS. Dat vertaalt zich in een steeds sterkere euro. Bovendien zal de Europese Centrale Bank (ECB), zo is de verwachting, dit najaar de voorzichtige afbouw van het opkoopprogramma van obligaties gaan aankondigen, wat de euro ook omhoog duwt.

Momenteel staat de rente nog op nul procent en worden sinds maart 2015 elke maand voor 60 tot 80 miljard euro schulden opgekocht. De teller staat inmiddels op een duizelingwekkende 2000 miljard euro. Als het opkopen wordt afgebouwd, het zogeheten tapering, komen er minder euro's op de markt, wordt de munt schaarser en dus duurder. En als ook de rente nog gaat stijgen, gaat het nog harder.

Vakantie

Een dure euro verslechtert doorgaans de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Geëxporteerde diensten, producten en machines worden duurder. Bedrijven die hun geld in dollars verdienen zien de winst krimpen door de wisselkoers.

Online spullen kopen in dollars en met de camper rondrijden in de VS of een weekendje New York worden daarentegen juist goedkoper. Voor Amerikanen die naar Europa komen is het weer minder prettig, want we zijn duur in hun ogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl