Een studente in Melbourne
NOS NieuwsAangepast

Helft Australische studenten seksueel geïntimideerd

De helft van alle Australische studenten heeft het afgelopen jaar last gehad van seksuele intimidatie. Een op de veertien studenten zegt aangerand te zijn, komt naar voren uit een onderzoek van de Australische mensenrechtencommissie onder 30.000 studenten.

Vrouwen tussen de 20 en 22 jaar waren het vaakst slachtoffer. Ze hebben vooral last van ongepaste opmerkingen, gluren en staren, suggestieve grappen of persoonlijke vragen. Meestal zijn de daders medestudenten, vaak bekenden.

Seksuele intimidatie vindt opvallend vaak plaats in het openbaar vervoer, onderweg van of naar de universiteit. Aanrandingen komen het meest voor tijdens borrels of feesten op de campus.

Excuses

Studentes klagen al jaren dat universiteiten te weinig doen tegen seksuele intimidatie. Negentig procent van de vrouwen die te maken kregen met intimidatie of aanranding heeft daarvan geen melding gedaan bij de universiteit.

De instelling waar studenten het vaakst worden lastiggevallen is de Australian National University. Daar zijn twee keer zo veel meldingen als op andere universiteiten. De rector maakte direct na het uitkomen van het rapport zijn excuses en beloofde alle aanbevelingen uit het rapport over te nemen.

De Australian National University

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl