Politiek Buitenland

Schulz: ‘Straks is het gebeurd met de eenwording van de Europese markt’

19-10-2016 16:10

De situatie van de EU is nog steeds dramatisch na het Brexitreferendum. Die boodschap gaf Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz aan een gehoor van 160 Europese journalisten – waaronder een Nederlandse. Volgens Schulz maakt de Brexit de EU en Verenigd Koninkrijk, een nucleaire macht en permanent lid van de Veiligheidsraad, zwakker.

Iedere keer wordt de Brexit genoemd

Schulz is bang voor een kettingreactie. Schulz: “Als er nog een paar exits volgen is het straks gebeurd met de eenwording van de Europese markt. Welke toekomst heeft de jeugd daarmee? Ik ben opgegroeid met een meer, meer, meer. Maar we moeten erkennen dat geen land de uitdagingen in de 21e eeuw alleen aan kan. We moeten stoppen met een blame game en we moeten rijkdom eerlijker verdelen”.

Schulz neemt hiermee wel een paar grote stappen: als er meer exits volgen en als de Europese markt uiteenvalt. Dat is twee keer ‘als’ in hele grote processen. Bovendien toont hij niet aan dat de markt uit elkaar valt met exits.

Het toont wel de angst in Brussel: bij bijna ieder onderwerp dat in het Europees Parlement aan de orde komt, wordt waar mogelijk de Brexit genoemd. Die angst is reëel. Voor het Brexitreferendum gingen de polls nek aan nek waarbij Bremain het meestal won van Brexit.