Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Opslag duurzame energie stijgt fors de komende jaren

1 reactie Leestijd: 3 minuten

koffertje prinsjesdag 2016.jpgPrinsjesdag is weer geweest. Bij Gaslicht.com zijn we dan altijd weer benieuwd wat de plannen zijn voor de overheidsheffingen voor energie voor het nieuwe jaar.

Dit jaar bleef het echter behoorlijk stil. Vooralsnog is alleen terug te vinden dat de opslag duurzame energie in de komende jaren - zoals verwacht - aanzienlijk verder zal stijgen. En dat de energiebelasting voor openbare laadpalen​ tijdelijk verlaagd wordt.

Opslag duurzame energie

Sinds 1 januari 2013 betalen we in Nederland een heffing opslag duurzame energie (ODE). Een bedrag dat bovenop de energiebelasting per kuub gas en kilowattuur stroom in rekening wordt gebracht door de overheid. Betekende dat in 2013 nog dat consumenten gemiddeld 9 euro per jaar meer betaalden voor energie. In 2017 loopt dat met de huidige plannen op naar 66 euro voor een gemiddeld huishouden

miljoenennota-2017-energiebelasting.jpg

Waarvoor betalen we de opslag duurzame energie?

Het doel van de ODE is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) te financieren. Een ondernemer die energie produceert, en daarbij het milieu niet of nauwelijks belast, kan in aanmerking komen voor deze subsidie. Deze subsidiepost wordt sinds 2013 gefinancierd vanuit de ODE.

Prognoses

In de laatste prognoses worden de tarieven tot en met 2023 (excl. BTW) reeds bekendgemaakt. Als deze tarieven daadwerkelijk worden ingevoerd, zou dat betekenen dat we in 2023 bijna 241 euro per jaar kwijt zijn aan deze opslag. Dat is nog naast de energiebelasting waar een gemiddeld huishouden momenteel bijna 599 euro aan kwijt is.

Tabel-Opslag Duurzame Energie.jpg
Klik op afbeelding voor vergroting

Tijdelijk verlaagd tarief energiebelasting openbare laadpalen

Goed nieuws voor de elektrische rijders met een openbare laadpaal. Het tarief in de energiebelasting voor openbare laadpalen met een zelfstandige aansluiting op het distributienet wordt over de eerste 10.000 kWh verlaagd van 10,07 cent per kWh naar 4,996 cent per kWh. De verlaging geldt in de periode 2017-2020. 

Plannen nog door de Tweede en Eerste Kamer

Let wel, de aangekondigde maatregelen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen. Dat betekent dat er nog wijzigingen kunnen worden aangebracht of dat bepaalde voorstellen toch geen doorgang vinden. Het blijft waarschijnlijk weer afwachten tot december. Vorig jaar werden op het allerlaatste moment de plannen die eerder op Prinsjesdag 2015 werden gepresenteerd flink veranderd waardoor ineens een enorme opslag op de energiebelasting voor gas doorgevoerd werd. Te vroeg juichen dat de energiebelasting niet zal veranderen doen we dus zeker nog niet!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 12 oktober 2016

Reacties (1)

Geplaatst door: Hanneke ()

Beste Sanne, de naam 'opslag' voor de toeslag die we moeten betalen is wat ongelukkig gekozen. Energie-opslag (storage in het Engels) bestaat immers ook. Bij de titel wist ik niet waar het om ging!

Opmerking van de redactie op 24-10-2016
Dat zijn wij met u eens, echter houden wij de terminologie aan welke wordt vastgesteld door de overheid.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.