Cristiano Ronaldo
NOS NieuwsAangepast

Ronaldo gehoord door rechter om mogelijke belastingfraude

Cristiano Ronaldo is gehoord door een Spaanse rechter. De voetballer van Real Madrid wordt verdacht van belastingfraude. Hij werd vorige maand aangeklaagd.

De 32-jarige Portugese spits, die de bestbetaalde sporter ter wereld is, zou tussen 2011 en 2014 de Spaanse belastingdienst voor bijna vijftien miljoen euro hebben benadeeld.

Hij wordt ervan beschuldigd een bedrijf op de Maagdeneilanden te hebben gebruikt om inkomsten te verbergen die hij verdiende met portretrechten. Ook zou Ronaldo een deel van zijn salaris hebben opgegeven als inkomsten uit onroerend goed, waardoor hij minder belasting hoefde te betalen.

Verplicht

Ronaldo was verplicht om bij de rechtszaak aanwezig te zijn. Publiek werd buiten de zittingszaal gehouden.

De vraag die nu moet worden beantwoord is of hier sprake is van belastingontwijking of belastingontduiking. Het ontwijken van belasting is niet altijd strafbaar, het ontduiken ervan wel. Als de Portugees schuldig wordt bevonden zou hij een grote boete en mogelijk een celstraf opgelegd kunnen krijgen.

De stervoetballer spreekt zelf alle beschuldigingen tegen. Een agentschap dat hem vertegenwoordigt, zei eerder dat Ronaldo nooit iets heeft willen verbergen. Zijn zaakwaarnemer zegt dat hij in Spanje altijd aan alle verplichtingen heeft voldaan.

Brievenbusfirma

"Voor de Spaanse rechter is het van belang dat hij alle feiten op tafel krijgt", zegt Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht aan de UvA.

Zo moet worden achterhaald of het bedrijf dat Ronaldo gebruikte op de Maagdeneilanden meer was dan alleen een brievenbusfirma. Daarnaast moet worden bekeken of de opbrengsten werden doorgesluisd naar een Zwitserse bankrekening van de voetballer. "Als dat zo is, dan kan makkelijker door de papieren werkelijkheid heen worden geprikt", zegt Van de Streek.

Volgens de hoogleraar is het voor voetballers en bedrijven aantrekkelijk om hun portretrechten onder te brengen in een belastingparadijs. Zo kunnen voor miljoenen aan belastingenuitgaven worden bespaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl