NOS NieuwsAangepast

Gaat Clinton winnen? Het begint erop te lijken

De peilingen voor de Amerikaanse verkiezingen laten een opvallende trend zien: Hillary Clinton wordt populairder. Het ziet ernaar uit dat ze de presidentsverkiezingen gaat winnen, maar laat het duidelijk zijn: dit staat nog niet vast.

Er moet alleen iets groots gaan gebeuren, wil Trump nog kans maken op een plek in het Witte Huis.

Volgens The New York Times is de kans dat Clinton de verkiezingen wint 92 procent. Trump krijgt een kleine kans van 8 procent. In de nationale peilingen ligt Clinton ongeveer zes procentpunten voor.

Verkiezingsverrassingen

Oktober is niet de beste maand geweest voor Trump door een aantal verkiezingsverrassingen, zoals correspondent Arjen van der Horst ook al voorspelde in NOS The Series. Zo lekte het 'grab 'em by the pussy'-fragment uit, hebben meerdere vrouwen Trump beschuldigd van aanranding en presteerde hij slecht tijdens het eerste debat.

Wat waarschijnlijk ook de peilingen in Trumps nadeel heeft beïnvloed, zijn de uitgelekte belastingpapieren waaruit bleek dat hij bijna geen belasting heeft betaald de afgelopen jaren.

Een voorsprong voor Clinton die we niet kunnen negeren

Maar de strijd is nog niet helemaal gestreden. De Amerikaanse swing states (waar geen van de kandidaten een duidelijke meerderheid heeft) zijn doorslaggevend. De krant bekeek nauwkeurig de cruciale swing states Florida en Pennsylvania, en maakte een overzicht waarin ze alle mogelijke uitkomsten schetsen.

Dat zijn er 1024. Clinton heeft 693 manieren om te winnen, Trump heeft er 315.

Zo kan Clinton de verkiezingen al winnen als ze de meerderheid in Florida, Pennsylvania en Ohio heeft. Trump kan de verkiezingen alleen winnen als hij de meerderheid in Florida, Pennsylvania, Ohio maar ook North Carolina verwerft.

De meest recente peilingen geven Trump weinig hoop.

Voorsprong

Clinton heeft ook een voorsprong in belangrijke staten die samen 270 kiesmannen hebben. Elke staat selecteert zijn eigen kiesmannen op basis van het aantal leden dat de staat heeft in het Congres. In totaal zijn het er 538, dus 270 zijn voldoende voor een meerderheid.

Clinton heeft momenteel in de peilingen 288 kiesmannen aan haar zijde, tegenover 191 voor Trump.

Wat kan er nu nog gebeuren?

De kans dat beide presidentskandidaten niet 270 kiesmannen aan hun zijde krijgen, is 0,4 procent, zegt FiveThirtyEight. Een gelijk aantal kiesmannen is nog onwaarschijnlijker met 0,3 procent.

De kans dat Clinton de meeste stemmen krijgt, is 92 procent (Trump 8 procent), en de kans dat ze de meeste stemmen krijgt maar niet genoeg kiesmannen 4,7 procent. Bij Trump is deze kans 0,5 procent.

Meer dan 50 procent van de stemmen voor Clinton is waarschijnlijker dan een meerderheid voor Trump: 48,5 procent tegenover 1,1 procent.

Trump kan nog winnen

Maar Trump kan nog winnen. De percentages van minder populaire presidentskandidaten, in dit geval Johnson en Stein, zijn meestal hoger in de peilingen dan tijdens de verkiezingen. Dat zou betekenen dat daar nog stemmen te winnen zijn.

Daarnaast hoeven de peilingen ook helemaal niet te kloppen. Er kunnen 'verlegen' stemmers zijn die in de peilingen aangeven niet op Trump te stemmen, maar dat uiteindelijk op 8 november wel doen.

Volg de Amerikaanse verkiezingen op onze speciale site:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl