Buitenland

Extremistisch moslim die bloedbad in Hamburg aanrichtte was bekend bij autoriteiten

29-07-2017 13:19

De man die vrijdag in een supermarkt in Hamburg met een groot keukenmes meerdere mensen aanviel, was een bekende van de autoriteiten. Er waren signalen van radicalisering, werd zaterdag bij een persconferentie bekendgemaakt. De islamitische man had ook psychische problemen. De autoriteiten zagen in hem echter geen acuut gevaar, hij stond niet te boek als jihadist.

Volgens de politie heeft de man alleen gehandeld, er zijn geen signalen dat hij banden had met een terreurgroep of dat er medeplichtigen zijn. Wel wordt verder onderzoek gedaan.

Bij de aanval kwam een vijftigjarige klant om. Vijf mensen raakten gewond, van wie enkelen ernstig. Een zesde persoon liep verwondingen op toen hij hielp bij het overmeesteren van de verdachte na een achtervolging. Alle gewonden zijn buiten levensgevaar.

De 26-jarige verdachte kwam in 2015 naar Duitsland en diende daar een asielverzoek in. Hij is geboren in de Verenigde Arabische Emiraten, maar was Palestijns. Zijn asielverzoek was afgewezen en de man had toegezegd mee te werken aan een vertrek uit Duitsland. De autoriteiten moesten echter wachten op zijn paspoortpapieren omdat hij bij aankomst alleen een geboortecertificaat bij zich had. Eerder was hij in Noorwegen, Spanje en Zweden geweest.

De steekpartij vond plaats in een vestiging van de Edeka-keten in de wijk Barmbek, aan de noordkant van het centrum van de havenstad.

Lees ook

Dader Hamburgse mesaanval: islamist uit Emiraten, verbleef in AZC, kon niet worden uitgezet

ANP