Levensgevaarlijke balkons in Nijmegen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Balkonverbod wegens instortingsgevaar in Nijmegen

Bewoners van twee flats in Nijmegen mogen per direct hun balkon niet meer op vanwege instortingsgevaar. Ze hebben daarover bericht gekregen van vastgoedbeheerder Hestia.

Bij een recente controle bleek dat de balkons van de 40 flatwoningen aan de Aubadestraat niet aan de bouweisen voldoen. Waarschijnlijk worden de balkons komende week gestut, daarna mogen de bewoners er weer op staan.

Er wordt volgens Omroep Gelderland ook gewerkt aan een oplossing voor de lange termijn in de vorm van een nieuwe constructie,

Galerijvloeren

In het hele land wordt op dit moment de constructie gecontroleerd van flats die voor 1975 zijn gebouwd. Aanleiding is het instorten van vijf galerijvloeren van een flat in Leeuwarden in 2011. Bij dat complex liepen de vloeren van de woningen door in de balkons en galerijen - een constructie die al geruime tijd niet meer is toegestaan.

Deze week bleek ook dat in Limburg de balkons en galerijen van zo'n 3000 flats onveilig zijn. In een aantal gevallen, zoals in Venlo, mogen bewoners ook daar hun balkon niet op. Omrop Fryslân meldde woensdag dat om dezelfde reden in Drachten, Franeker, Heerenveen, Joure en Sneek in totaal 97 balkons zijn afgesloten. Er is geen sprake van acuut gevaar, maar de woningcorporatie gaat kijken of de balkons gestut of vernieuwd moeten worden.

Advertentie via Ster.nl