Visboer Robert den Haan kon vorige week zijn geluk niet op. Zijn Rotterdamse vishandel maakt volgens de jaarlijkse Haringtest van het AD de beste haring.

“We konden het niet geloven toen de keurmeester opeens op de stoep stond, met de mededeling dat wij hadden gewonnen”, zei Den Haan tegenover RTV Rijnmond. “Je droomt er wel van, maar dat je dan ook echt wint is heel bijzonder.”

Den Haan is niet de enige vishandel in of rond Rotterdam die goed uit de test komt. In de top 10 staan maar liefst zeven verkooppunten die binnen een straal van 30 kilometer van de havenstad liggen. Opvallend, omdat slechts een derde van alle verkooppunten die het AD bezocht zich in deze regio bevinden.

Reden voor econoom Ben Vollaard van Tilburg University om eens goed naar de haringtest te kijken. Hij analyseerde de ranglijst van 2016 en 2017 en komt tot de conclusie dat het rapportcijfer van verkooppunten in Rotterdam en omstreken bijna een halve punt hoger ligt dan je op basis van de kwaliteit zou verwachten.

De testers van het AD beoordelen de vis op de rijping, schoonmaak, gewicht, prijs, temperatuur, het percentage vet en microbiologische gesteldheid. Vollaard vergeleek die kenmerken met de uiteindelijke score van de viszaken en concludeert dat Rotterdamse haringverkopers structureel een kleine bonus krijgen.

Zonder dit voordeel zouden verkooppunten uit deze regio niet langer oververtegenwoordigd zijn in de top 10 van de haringtest.

"Er lijkt dus iets buiten deze kenmerken te zijn waardoor zaken in de regio Rotterdam een streepje voor hebben", aldus de universiteit in een persbericht. "Het onderzoek laat in het midden wat de oorzaak van deze vertekening is."

LEES OOK: Deze 23-jarige Groninger ontpopt zich tot de Jamie Oliver van de moestuinwereld

Moestuin, Jelle Medema