Vrouw bekijkt haar mail op laptop
© fizkes/Shutterstock.com

De Nederlandse politie heeft een nieuwe functie aan zijn website toegevoegd, waardoor het mogelijk wordt om te controleren of je e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen gevallen zijn. Na invullen van de gegevens wordt een database doorzocht van gegevens die politie bij criminelen in beslag heeft genomen.

Database

De database bevat momenteel 60.000 e-mailadressen en dat zullen er meer worden. Door privacywetgeving is het de politie niet toegestaan om zelf mensen te benaderen, waarvan het e-mailadres gestolen is. Daarom werd deze oplossing bedacht. De functionaliteit doet denken aan een eerder initiatief van de Duitse politie en aan de bekende website ‘Have I been pwnd’ die het mogelijk maakt om te checken of een e-mailadres onderdeel is geweest van een datalek.

Advies aan de eigenaar van het gestolen e-mailadres

Na invullen van de gegevens op de site volgt niet direct resultaat. Als het e-mailadres voorkomt in de database, wordt diegene enkele minuten na het invullen op de hoogte gesteld door de politie en worden er ook meteen tips gegeven voor verder handelen. Als een e-mailadres gestolen is, betekent dat namelijk vaak dat er ook malware op de computer aanwezig zijn of dat meerdere gegevens gestolen zijn, zoals wachtwoorden.

Laat een reactie achter

2
reacties
  1. Peter

    Het was natuurlijk handig geweest om een link daarnaartoe te plaaatsen...

    • Anne VPNGids.nl

      Staat in de eerste zin. :)

Laat een reactie achter