Aangepast

Internationals na studie: welwillend, werkloos en wanhopig

Ze zijn met steeds meer en kunnen ons veel geld opleveren: internationale studenten. Dit jaar zijn het er zelfs 112.000. Een record.

Maar in hun zoektocht naar huisvesting, Nederlandse contacten en werk, lopen ze tegen de muur. Deze week duiken we in de wereld van de internationale student. Vandaag deel 3: de zoektocht naar werk.

Ik heb al dertig of veertig sollicitaties gestuurd, maar nog niet echt veel teruggehoord.

Najim Zaytoun

Internationale studenten zijn enorm goed voor onze schatkist. Als ze in Nederland blijven wonen en werken, kunnen ze ons volgens kenniscentrum Nuffic jaarlijks 1,57 miljard euro opleveren.

Toch zijn veel hoogopgeleide internationals al vertrokken op het moment dat we via belastinginkomsten van ze kunnen profiteren. Vooral omdat ze moeilijk aan de bak komen. Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) wil 70 procent hier graag blijven. Maar dat lukt uiteindelijk een kwart.

De Duitse Najim Zaytoun (22) is een van de afgestudeerde internationals op zoek naar werk in Nederland. Na vier jaar studeren in Groningen spreekt hij Nederlands en heeft hij een diploma Organisatiepsychologie op zak. Hij stuurde veertig sollicitaties en kreeg amper reactie.

De Duitse Najim is (net)werkloos

Vooral door de taalbarrière is het vinden van werk een hele uitdaging. Zelfs de goed Nederlandssprekende Najim heeft er last van. "Ten opzichte van een Nederlandse student maak ik gewoon minder kans, omdat zij het vloeiend spreken", zegt hij.

Daan Huberts is onderzoeker bij Nuffic en denkt dat universiteiten hier een oplossing kunnen bieden. "Ze moeten extra cursussen Nederlands beter aanbieden. Nu moet het nog vaak door de student worden betaald."

Najim is volledig geïntegreerd in Nederland en wil graag blijven

De internationale bubbel

Huberts ziet ook dat het hebben van een netwerk belangrijk is om bij bedrijven binnen te komen. Iets wat voor internationale studenten niet vanzelfsprekend is. "Ze komen binnen zonder netwerk en gaan tijdens hun verblijf vaak met elkaar om." De weg naar studentenverenigingen weten ze amper te vinden.

Als het al lukt om ergens binnen te komen, dan is dat volgens Huberts vaak bij grote bedrijven. Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW wordt daar al regelmatig Engels gesproken op de vloer. "Techbedrijven in Maastricht en Delft zijn daar een goed voorbeeld van."

Volgens VNO-NCW is het logisch dat kleine bedrijven eerder zullen kiezen voor een Nederlander, omdat die bedrijven vaak op de Nederlandse markt zijn gericht. Ook lopen ze zelden warm voor niet-Europese studenten, uit angst voor de papierwinkel die komt kijken bij het aanvragen van een werkvergunning.

Ik zie hier geen kans om binnenkort een baan te vinden.

Riz Razak

Een jaar de tijd

Studenten van buiten de EU moeten binnen een jaar na hun afstuderen een baan zien te vinden. Lukt dat niet? Dan loopt hun visum af. De Sri Lankaanse Riz Razak (29) heeft een Nederlandse vriendin, maar heeft noodgedwongen Nederland moeten verlaten. "Ik zie hier geen kans om binnenkort een baan te vinden."

Studenten uit EU-landen hoeven geen visum te hebben, maar ook zij hebben uiteindelijk een inkomen nodig. Najim blijft hopen dat het nog lukt, maar ziet het niet snel gebeuren. "De afgelopen vier jaar in Nederland zijn echt fantastisch geweest. Ik vind de mensen leuk en de cultuur past bij me, maar het gaat niet makkelijk worden."

Deel artikel: