Ga naar hoofdinhoud

Video van ‘paard achter de wagen spannen’ gaat viraal

Foto: still video
Een paard dat vastgebonden achter een wagen loopt, het zorgt voor heel wat ophef in Frankrijk. "Dit is mishandeling", zegt Mélanie, de vrouw die het tafereel tussen Pont-Lévêque en Cormeille filmde en online zette. Volgens de eigenaar, een Franse paardenfokker, was deze vorm van lichaamsbeweging voorgeschreven door de dierenarts. 

Mélanie was in shock door wat ze maandag in Normandië zag. “Ik zag al van ver een paard lopen en daarom vertraagde ik. Toen zag ik hoe het beest vastgemaakt was aan de wagen en zo verplicht werd mee te lopen. Toen ik de eigenaar confronteerde, begon hij te lachen. Hij zei dat het paard er wel aan zou wennen. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de andere bestuurders, maar ook het dier zelf liep erg veel risico. Ik filmde het tafereel, en stuurde de beelden naar vrienden die in het paardenmilieu werken. Ze zeiden me dat dit niet normaal leek, daarom heb ik besloten het filmpje op Facebook te zetten.”

Onderzoek naar dierenmishandeling

Intussen heeft de politie van Deauville aan Equidia laten weten dat een onderzoek naar dierenmishandeling werd gestart. Als de rechter beslist dat de chauffeur van de wagen het dier opzettelijk wilde laten lijden, dan riskeert hij twee jaar cel en een boete van 30.000 euro.

‘Voorgeschreven door de dierenarts’

De eigenaar, een Franse paardenfokker, heeft zichzelf bij het lokale politiekantoor gemeld. Hij legde uit dat hij het dier niet mishandelde, maar dat een dierenarts deze behandeling had voorgeschreven. “Het paard moest van de dierenarts elke dag 10 km aan een snelheid van 5 à 6 km/u lopen op een vlakke ondergrond.” Heel wat mensen uit de buurt zijn er nu al gewoon aan geraakt: het paard dat achter de wagen rent. Ik reed erg traag, aan een wandeltempo. Ik word nu aan de schandpaal genageld zonder dat iemand de feiten gecheckt heeft”, zegt de fokker.

‘Veel voorkomende praktijk’

De dierenarts in kwestie Patrick Valère is verbaasd dat dit verhaal zo’n loopje heeft genomen. “Dit is een vaak voorkomende praktijk bij paarden. Het is ook perfect veilig, als het paard struikelt, zal de bestuurder dat wel voelen en vertragen.”

De bewuste video:

Bron: hln.be/Equida

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.