Vannacht begon een tweedaagse staking in Venezuela direct met rellen
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 27 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, in het oosten nog regen, verder soms zon, maar vanmiddag ook kans op een bui. Ook flink wat wind en het wordt 19 tot 22 graden. De komende dagen verandert er weinig: het blijft wisselvallig bij een graad of 21.

Wat heb je gemist?

Een economisch succesje voor de Amerikaanse president Trump. De Taiwanese elektronica-gigant Foxconn gaat een grote fabriek bouwen in de staat Wisconsin. Het bedrijf gaat daar 10 miljard dollar in investeren. Het moet 3000 banen opleveren.

Trump maakte zelf het nieuws bekend. De komst van Foxconn naar Wisconsin is een opsteker voor de president. Tijdens de campagne beloofde Trump herhaaldelijk dat hij banen zou creëren in de VS.

President Trump met zijn partijgenoot Paul Ryan (m.) en Foxconn-baas Gou (r.)

De erfgenamen van Michael Jackson moeten diens voormalige producer Quincy Jones 9,4 miljoen dollar betalen. Het gaat om royalties en andere opbrengsten van grote hits als Billie Jean en Thriller.

Volgens de legendarische producer waren de nummers vrij recent ten onrechte bewerkt en opnieuw gemixt, zodat hij er niet opnieuw voor betaald hoefde te worden. Maar Jones claimde dat hij contractueel het eerste recht heeft op elke nieuwe bewerking van de nummers van Michael Jackson.

In Venezuela is een 48-uursstaking begonnen. Meteen waren er al incidenten. Betogers gooiden met molotovcocktails en de politie gebruikte traangas. In de buurt van de stad Merida werd een 30-jarige man doodgeschoten bij gevechten.

De betoging is gericht tegen plannen van president Maduro om de grondwet aan te passen, waarmee - in de ogen van de demonstranten - het parlement buiten werking wordt gesteld en er een dictatuur wordt gevestigd. Zondag is er een verkiezing voor de speciale volksvergadering die de nieuwe grondwet moet gaan opstellen.

Op verschillende plaatsen kwamen betogers in botsing met de oproerpolitie

Verder vandaag:

De rechtbank in Assen doet uitspraak tegen een 48-jarig bestuurslid van No Surrender uit Klazienaveen. Tegen hem is een gevangenisstraf geëist van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De man wordt verdacht van handel in en bezit van cocaïne en amfetamine tussen eind 2014 en begin 2017.

De Russische president Poetin is vandaag in Helsinki om de honderdjarige Finse onafhankelijkheid van Rusland te vieren. In Finland maken ze zich de laatste jaren zorgen over de bedoelingen van Rusland, bijvoorbeeld na grote Russische militaire oefeningen langs de grens.

De Duitse minister van Transport geeft later vandaag een persconferentie over vermeende kartelafspraken tussen grote Duitse autoproducenten, waaronder Volkswagen, BMW en Audi. Vorige week berichtte Der Spiegel dat de producenten mogelijk onderling afspraken hebben gemaakt om de concurrentie te beperken.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl