Direct naar artikelinhoud

Rode Kruis waarschuwt voor 'grootste cholera-uitbraak in hedendaagse geschiedenis' in Jemen

Het aantal mensen met cholera in Jemen kan voor eind dit jaar oplopen tot 600 duizend, ofwel 1 op elke 45 inwoners van het door oorlog geteisterde land. Dat voorspelt het Internationale Rode Kruis. De organisatie spreekt van 'de grootste cholera-uitbraak in de hedendaagse geschiedenis'.

Een met cholera geïnfecteerd meisje wordt behandeld in Sanaa, Jemen.Beeld epa

Peter Maurer, hoofd van het internationale Rode Kruis, is sinds enkele dagen in Jemen om de situatie ter plaatse te inspecteren. 'Veel ziekenhuizen zijn verwoest of overvol, en medicijnen zijn niet beschikbaar', zegt hij telefonisch vanuit de hoofdstad Sanaa.

De ziekte kan zich snel verspreiden door de vernietiging van water- en rioolnetwerken, aldus Maurer. Eenmaal besmet met de infectieziekte kunnen de slachtoffers niet goed geholpen worden omdat 'ziekenhuizen verwoest of overvol zijn, medicijnen zijn schaars'. Een toenemend aantal mensen zal dan ook aan de ziekte bezwijken.

Sinds twee jaar woedt er een burgeroorlog in het land waarbij sjiitische rebellen, de Houthi's, vechten tegen het Jemenitische leger van president Hadi. Deze krijgt steun van Saoedi-Arabië en enkele andere Arabische landen, die het land sinds 2015 vanuit de lucht bombarderen.

De cholera-uitbraak had voorkomen kunnen worden en is het directe gevolg van een conflict dat de civiele infrastructuur heeft vernietigd
Peter Maurer (Rode Kruis)

'De cholera-uitbraak had voorkomen kunnen worden en is het directe gevolg van een conflict dat de civiele infrastructuur heeft vernietigd en het hele gezondheidssysteem op zijn knieën heeft gebracht,' aldus Maurer.

Cholera is een infectieziekte die zich verspreidt via besmet water en voedsel. De belangrijkste symptomen zijn ernstige diarree en uitdroging. Zeker 380 duizend slachtoffers zijn inmiddels besmet, van wie er 1.800 zijn overleden. Experts voorspellen dat het aantal besmettingen verder zal stijgen wanneer het regenseizoen in de winter begint.
 
'Rijdend door het land zie je duidelijk de gevolgen van het conflict. Belangrijke structuren als elektriciteit- en watercentrales zijn verwoest, evenals ziekenhuizen. Naast de fysieke tekenen zie je ook hoe hele systemen uit elkaar vallen: afval wordt niet meer opgehaald en zorg is niet langer toegankelijk'.

Een man rijdt door een overstroomde straat in Sanaa, 25 juli 2017.Beeld epa
Sinds de burgeroorlog zijn volgens de VN drie miljoen mensen op de vlucht

Drie miljoen mensen zijn sinds het uitbreken van de burgeroorlog op de vlucht en meer dan achtduizend mensen zijn om het leven gekomen, volgens de VN. Naar aanleiding van de cholera-uitbraak opent het Rode Kruis vandaag gironummer 6868 om geld in te zamelen voor medische hulp, schoon drinkwater en medicijnen.

Lees meer

360 duizend besmettingen, 1.800 doden: cholera is Jemens nieuwe vloek. Internationale hulp is hard nodig, maar blijft uit (+).

2,2 miljoen kinderen in Jemen lijden aan acute ondervoeding, stelt Unicef. Dit leidt tot duivelse dilemma's. Welk kind laat je leven? (+)