Een pand van de SSH in de Utrechtse wijk Tuindorp
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Corporatie pakt illegale Airbnb-verhuur studentenkamers aan

De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) pakt de illegale verhuur van studentenkamers via sites als Airbnb stevig aan. De woningcorporatie heeft haar bewoners in onder meer Utrecht een brief gestuurd waarin frauderende huurders worden opgeroepen zich te melden. Doen ze dat niet, dan dreigt uitzetting.

Naar aanleiding van verschillende klachten en meldingen over overlast van toeristen heeft de SSH onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat studentenappartementen in verschillende complexen illegaal te huur zijn aangeboden via Airbnb.

Tientallen woningen

Volgens een woordvoerder van de studentenhuisvesting gaat het om "tientallen woningen". Van alle steden waar de SSH kamers en woningen verhuurt, is het probleem in Utrecht het grootst. Daar komen ook de meeste klachten vandaan.

In de brief stelt de SSH de huurders voor de keuze om zich vrijwillig te melden en een schikking te treffen of uitzetting te riskeren. RTV Utrecht schrijft dat bij huurders uit Utrecht en Rotterdam de woonfraude ook bij de gemeente wordt gemeld.

Juridische procedure

Huurders die hun woning zonder toestemming van de SSH onderverhuren of hebben onderverhuurd, kunnen tot uiterlijk dinsdag 8 augustus contact opnemen met de SSH voor een afspraak. Als ze dat niet doen, wordt een juridische procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst gestart. Bovendien vordert de SSH dan de winst die de verhuur van de woning heeft opgebracht.

De betreffende woningen mogen niet via sites als Airbnb worden onderverhuurd omdat ze gesubsidieerd zijn. De huur is kunstmatig laag zodat de woningen betaalbaar zijn voor studenten en starters. "Woningen van de SSH zijn niet bedoeld om er geld mee te verdienen. Bovendien veroorzaken toeristen die via Airbnb een woning huren regelmatig overlast in onze complexen", aldus de SSH.

Advertentie via Ster.nl