Direct naar artikelinhoud
transgenders

Transgender Navy SEAL aan Trump: "Laten we elkaar ontmoeten en zeg me nog eens dat ik het niet waard ben"

Kristin Beck.Beeld AFP

Een gepensioneerd Navy SEALs-lid, die transgender is, heeft een duidelijke boodschap voor president Trump, nu hij heeft beslist dat transgenders niet meer welkom zijn in het Amerikaanse leger: "Laten we elkaar face to face ontmoeten, en vertel me dan maar eens dat ik het niet waard ben."

Kristin Beck, die twintig jaar diende bij de Navy SEALs, reageerde tegenover nieuwswebsite Business Insider dat "transgender zijn geen verschil maakt". "Doe gewoon je legerdienst."

De vrouw, geboren als Christopher Beck, heeft een indrukwekkend palmares. Ze zat twintig jaar bij de Navy SEALs, eerst in team 1 en 5, en vervolgens bij eliteteam 6. Tijdens haar legerdienst werd ze dertien keer naar het buitenland gestuurd, waaronder Bosnië, Irak en Afghanistan. Ze ontving een Bronze Star voor moed, en een Purple Heart voor verwondingen die ze opliep op het slagveld. "Ik verdedigde individuele vrijheid. Ik heb voor Republikeinen gevochten, en ik heb voor Democraten gevochten. Ik heb voor iedereen gevochten."

'Ik heb voor Republikeinen gevochten, en ik heb voor Democraten gevochten. Ik heb voor iedereen gevochten'
Kristin Beck

Leiderschap

Volgens Beck heeft transgender zijn geen effect op de uitvoering van de job. "Een zeer professionele eenheid met goed leiderschap zou geen probleem hebben. Een moslim zou perfect naast Jerry Falwell (een conservatieve televisie-evangelist van de Baptist Church, nvdr) kunnen dienen, en er zou geen probleem zijn. Het draait om leiderschap, niet om transgenders."

'Een zeer professionele eenheid met goed leiderschap zou geen probleem hebben'
Kristin Beck

De plotse beslissing van Trump kan een negatief effect hebben op vele transgenders die momenteel in dienst zijn of in het leger willen gaan, meent Beck. Volgens een schatting van studiegroep RAND Corporation zouden tussen 1.320 en 6.630 leden van het Amerikaanse leger transgender zijn. Velen willen gewoon hun land dienen, stelt ze.

In zijn driedelige mededeling via Twitter zei Trump onder meer dat transgenders een gigantische hap uit het legerbudget zouden nemen. Dat spreekt Beck tegen. "Het geld is verwaarloosbaar." Volgens Beck geven Trump en zijn legertop helemaal niet om mensen. "Vliegtuigen en tanks zijn belangrijker."

Regenboogvlag

Trump had vorig jaar nochtans beloofd zich voor de holebigemeenschap te gaan inzetten. Tijdens een speech in Colorado in oktober zwaaide hij nog met een regenboogvlag met opschrift 'LGBTs for Trump', in de hoop de steun van de holebigemeenschap voor zich te winnen. 

Het opschrift op de vlag: lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LGBT's) voor Trump.Beeld REUTERS

In een tweet in juni van vorig jaar bedankte hij de gemeenschap. "Ik zal voor jullie vechten, terwijl Hillary meer mensen in het land laat die jullie vrijheid en overtuiging bedreigen."

Twitter bericht wordt geladen...