door jwst in Wetenschap  ·  35 Reacties

  • 1
  • 732x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

gast nog héél lang duren voordat dát muntje gaat vallen hier ...

8
1 semperpenis

koude groei levert ook een plat en universeel universum op ... het verklaard het ontstaan van materie ... en levert goede aanknopingspunten voor het vormen van sterren en eerste zwaartekracht, namelijk door het vloeibaar zijn van de betreffende elementen, die door oppervlakte spanning aan elkaar klitten ipv. dmv. zwaartekracht.

Ook lijkt een multiversum mbt. alle mogelijke manieren waarop iets kan gebeuren helemaal niet nodig, al deze verzies van ons eigen universum kunnen prima bestaan in de kansenruimte van de toekomst en het verleden.

Ook lijkt er in de kosmologie een enorme 'witte zwanen' onderzoek plaats te vinden (al wijt ik dat misschien meer aan de journalisten dan aan de wetenschappers, maar uiteindelijk zijn het wel de wetenschappers die de journalisten van informatie voorzien). Dit maakt dat ontdekkingen 'automatisch' worden gekoppeld als uitleg of verklaring voor de reeds bestaande opvatting (alle zwanen zijn wit), ipv. de ontdekking en mogelijke verklaringen te gebruiken om bestaande theorieën te ontkrachten.

Maar goed, dit laatste is en blijft een lastig punt, tot dat er een doorbraak is en men een zwarte zwaan vindt; waarna het hele riedeltje waarschijnlijk weer opnieuw begint (alle zwanen zijn vanaf dat moment zwart).

5
2 mightimouse

“Niemand kan de theorie van het multiversum ontkrachten.”
Als dat betekent dat de theorie niet falsifieerbaar is, dan is het geen wetenschappelijke theorie maar een geloof.

1
3 LanCaster

@3 De M-theorie is vooral een wiskundig verhaal waarmee de kans op een oerknal kan worden berekend. Zonder M-theorie is die kans namelijk zo goed als nul.

1
4 Dune

@4 Ook daarvoor geldt, zolang er geen testbare voorspellingen kunnen worden gedaan, zolang die niet falsifieerbaar is, blijft het een geloof.
Ik heb nooit gehoord dat met stringtheorie de kans op een oerknal kan worden berekend.

1
5 LanCaster

Multiversum of niet ... Het enige dat telt voor de Aardse mens is zijn
eigen micro-universum te verheerlijken (te veredelen)
waardoor opgang mogelijk is naar een volgend Universum ....
En zo voort , en zo voort , en zo voort ...enz enz enz
Zeg het voort ...

8
6 m+m = Z

@2 Donkere materie en donkere energie waren van die 'zwarte zwanen' momenten. En we weten nog steeds niet wat het nou allemaal is.
Honderd jaar geleden was een statisch en eeuwig universum niet groter dan een paar 10.000 lichtjaar de gangbare gedachte. In de tussentijd zijn er zwanen van allerlei kleur en aard gevonden wil ik maar zeggen.

Dat 'automatisch koppelen' is dus geen sprake van. Het is eerder zo dat je een theorie niet zomaar ontkracht, je hebt ook een alternatief nodig dat zowel het oude omvat als het nieuwe verklaart.

0
7 dani

“Niemand kan de theorie van het multiversum ontkrachten.” Dus is het geen wetenschap.

Logica: Zwarte zwanen bestaan in Australië. Het spreekwoordelijk gebruik van black swan is van voor de ontdekking daarvan. Maar het huidige gebruik is juist zoals het is. Witte zwanen bestaan altijd al in Europa. Het regent OCP's en de big bang alles dat er mee samenhangt is per onderdeel zo vaak onderuit gehaald met bewijs dat het de meest ontkrachte set theorieën zijn in de hele geschiedenis van de wetenschap.

Conclusie: De aard van wetenschap is veranderd. Spooky action at a distance heeft implicaties op wat wetenschap zelf is. In een quantum multiverse is alles mogelijk en niets is vast, deterministisch of bepaald.

8
8 purelogica

Helemaal waar we leven in een multiversum, in dat geval moet er ook een mechanisme zijn om het in stand te houden. Hetgene wat het multiversum in stand houd is snelheid van dat universum (maar ook de snelheid van de ruimte daarbinnen). De natuurwetten worden bepaald door de snelheid van een universum.Oneindige snelheid bestaat niet, een oneindig multiversum ook niet. Alleen in zin dat de snelheid geen maximale snelheid heeft in die zin bestaat oneindige snelheid niet, maar er is wel 100% zekerheid dat het gaat bestaan. Snelheid kan namelijk alleen maar sneller en als de kleinste deeltjes dat doen vormen er zich steeds weer nieuwe deeltjes paren die het universum nooit gezien heeft. Het heelal is een uitvinder, waarin alles wat kan bestaan ook daadwerkelijk zal bestaan en dat bestaan zal nooit ophouden of grenzen kennen.

6
9 Tafka Mike

@8 -- "Het regent OCP's en de big bang alles dat er mee samenhangt is per onderdeel zo vaak onderuit gehaald met bewijs dat het de meest ontkrachte set theorieën zijn in de hele geschiedenis van de wetenschap."

Hoe kom je daar nu bij? Het is juist een van de best onderbouwde theorieën die we hebben.

-- "In een quantum multiverse is alles mogelijk en niets is vast, deterministisch of bepaald."

Dat is dan niet het universum waar wij ons in bevinden.

0
10 dani

@10 Net zoals 'positivo' vrijwel altijd negatief is, is logica bij 'purelogica' meestal ver te zoeken.
Geen idee wat er met OCP bedoeld wordt, trouwens.

0
11 LanCaster

@11 Het eerste waar ik aan moest denken was Omni Consumer Products...

0
12 dani

@12 Het barst van de termen waarvan OCP een afkorting van is, maar iets met verband met dit onderwerp heb ik niet kunnen vinden. Misschien iets met O... Cosmic Particles?
Of gewoon een onlogisch fantasietje? question

0
13 LanCaster

Of een universum of een multiversum, het geeft allebei geen antwoord op de belangstrijkste vraag.
Die ultieme vraag is " Waarom is er iets in plaats van niets?".

0
14 Graaier1000

#14: omdat er altijd zoiets als iets geweest is en tegelijkertijd er altijd zoiets als niets geweest is.
En dat is nog steeds zo, dus is er eigenlijk niets veranderd.

0
15 Tafka Mike

@15 Zo, zo...

0
16 LanCaster

Zonder niets
is iets =niets.

0
17 m+m = Z

@17

Vice versa

0
18 m+m = Z

@18 Voor als de versa ziek is?

0
19 LanCaster

@15 , @Tafka Mike,

En waarom is er dan altijd iets geweest?

0
20 Graaier1000

@14 Jouw vraag wordt misschien wel de laatste vraag die de wetenschap uiteindelijk zal willen beantwoorden. En mogelijk een vraag waar nooit antwoord op gegeven zal kunnen worden.
Het was in ieder geval (tot nu, wie weet wat nog volgt) het laatste zinnige bericht op dit draadje question

0
21 LanCaster

@14 Volgens mij is de vraag die wetenschappers de laatste decennia bezig houdt vooral, waarom is er 'zo veel niets' en 'zo weinig iets'

1
22 mightimouse

@22 Die vraag heb ik nog nooit gehoord of gelezen. Ik heb ook geen idee waar ik dat 'niets' zou kunnen vinden.

1
23 LanCaster

"....'We leven in een multiversum...."

Dat weet Trump al lang! Behalve de globalisten met hun universele waarden en maakbaar ideaal van De Nieuwe Wereld Orde....

7
24 CoolMemories

#20: Simpelweg omdat "iets" anders nooit had kunnen bestaan.
Hetzelfde geldt voor niets, alleen kan niets veranderen in iets, maar iets kan niet veranderen in niets. Maar om niet te veranderen in iets zal iets eerst moeten bestaan. Kortom iets is niet de oorsprong van niets en niets is niet de oorsprong van iets.

Daarbij zal het universum ook oneindig soorten uitvoeringen hebben van "iets". Iets wat (nog) niet bestaat zal in de toekomst met 100% zekerheid bestaan. Niets is daarom niks meer dan een schijnbaarheid van iets wat niet bestaat maar wel zal bestaan.

3
25 Tafka Mike

Als al het iets al ergens zou bestaan dan zal het "niet" niet bestaan. Het "niets" is juist hetgene wat niet bestond terwijl het wel kon bestaan. Zoals voor de mens er was(als die al niet ergens anders bestond). Iets ontleend zijn bestaan dus niet uit niets, maar niets ontleend zijn bestaan eerder uit iets. Daarbij in het achterhoofd dat als er iets was er ook altijd al niets was. Je zou dus kunnen zeggen dat er ooit een werkelijkheid was met een natuurwetten waarbij een "groot" limiet was aan het bestaan en alles bijna iets was en weinig niets, totdat die limiet opgeheven werd en het bestaan breder werd maar ook de mogelijkheid om te bestaan. Ik noem dat de grote impuls, een vermoedelijk deeltje wat een constante snelheid of trilling had maar door een toename aan mogelijkheden ineens harder kon trillen of gaan. Het is in elk geval iets wat buiten onze natuurwetten omging, ik vermoed zelfs buiten de tijd om, zelfs tijd is in die werkelijkheid vervangen door iets anders.

3
26 Tafka Mike

Omdat bij AL wat is
niets onmogelijk is ,
en het Iets
tijd en ruimte
deelt met het Niets ,
heb je vanuit
Universeel perspectief
bezien niets
aan een snelle bolide
of dure fiets.

0
27 m+m = Z

@25 Wat is 'iets?' Iets is niet iets anders. Iets is dus afgebakend, benoembaar. Het heeft kwantificeerbare eigenschappen. Het is niet alles. Alles is de verzameling van alle 'ietsen.'
Maar wat nu als alles zich in een toestand bevindt waar men niets meer kan benoemen? Wat als er niks is om te kwantificeren? Dan is alles niets, want de verzameling is leeg. Oftewel, niets is gewoon een bijzondere toestand waarin alles kan bestaan.

Moraal van het verhaal: Het universum hoeft zich niet te houden aan onze filosofische logica. Of wat daarvoor door moet gaan. Realiteit is vaak vreemder van fictie.

0
28 dani

@28 [ Wat is 'iets?' ]

Dat 'iets' bestaat in onze perceptie.

0
29 TedjeR

@28 iets hoeft in mijn ogen niet eens kwantificeerbaar te zijn. Het is de allereerste mogelijkheid tot bestaan. De mogelijkheid tot bestaan is een van de meest intrinsieke wetten van het heelal. Iets is in mijn ogen niet kwantificeerbaar als het geen veranderingen laat zien tov zijn omgeving. Maar daarom is er nog wel iets.

Noem anders is zo een toestand. Je lijkt indirect te zeggen dat wiskunde een grens heeft.

2
30 Tafka Mike

@30 'Not even wrong' - Wolfgang Pauli.

0
31 LanCaster

@30 -- "Maar daarom is er nog wel iets."

Inderdaad. Omdat je nog steeds een verschil kunt meten met de omgeving. Beide ietsen zitten in de verzameling alles. Maar wat nu als je geen verschil meer kunt meten? Wat als er geen omgeving meer is om onveranderlijk tegenover te blijven? Wat is het dan? Niets? Meer van hetzelfde? Alles? Ik denk dat het helemaal geen verschil meer maakt...

Ik zeg dat de paradox van 'iets uit niets' in de eerste plaats voortkomt uit beperkingen van de publieke en privétaal die we gebruiken.
Pas je perceptie een beetje aan zoals ik hierboven illustreer en er is geen paradox. Waarom niets iets is geworden is dan ook heel makkelijk te beantwoorden trouwens. Entropie. Rest alleen de vraag, waarom is het begonnen met niets? Geen idee...
We hebben afspraken gemaakt over wat 'iets' en 'niets' betekenen en wat ze niet betekenen, maar wie zegt dat dat juist is? Klopt die perceptie wel? Hebben we misschien nieuwe woorden nodig voor deze concepten? Dat is het werkelijke dilemma.

Ook wiskunde kent zijn beperkingen. Singulariteiten zijn daar een voorbeeld van. Wat is er ten noorden van de noordpool? Wat was er voor de Big Bang? Die vragen hebben geen betekenis omdat het ongedefinieerd is binnen het coördinatensysteem, er is geen 'noorden' of 'voor.' Dat is waar men nu ook een beetje op vast loopt...

Kortom, wat wij denken dat logisch is hoeft dat helemaal niet te zijn. Het universum doet wel meer rare dingen tenslotte. Maar hey, het werkt question

0
32 dani

@23 Die vraag leverde oa. donkere materie en donkere energie op ... misschien wel eens van gehoord? ... dat kwam omdat men concludeerde dat er veel meer 'iets' moest zijn.

2
33 mightimouse

@33 In @22 schreef je:
"Volgens mij is de vraag die wetenschappers de laatste decennia bezig houdt vooral, waarom is er 'zo veel niets' en 'zo weinig iets'"

Dat is dus precies het tegenovergestelde van wat je hierboven schrijft, begrijp je wel?

0
34 LanCaster

@14 de vraag 'waarom' lijkt me een vraag voor filosofen. Niet voor natuurwetenschappers.

0
35 Utrecht_83

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
DikkeTor
Rode Kruis luidt noodklok over asielopvang: 'Onmenselijke situatie dreigt'

@23 Het zo wel heel Xenofobisch zijn als je je kansen niet afstaat voor mensen van kleur XD...

3 minuten geleden geplaatst door DikkeTor

Benzardi
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@12Israël had allang meer kunnen doen om dit conflict te beëindigen.Dit geldt ook voor Hamas, de gijzelaars vrijlaten en de angel is er ...

19 minuten geleden geplaatst door Benzardi

Malinois
Moslims slaan 71-jarige christen bewusteloos in Den Haag

En iedereen zich maar afvragen waar die moslimhaat vandaan komt........

22 minuten geleden geplaatst door Malinois

Hendrianus
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@10 Heeft Israël gedegen onderzoek gedaan naar deze mannen? Hen berecht, oorlogsrecht, en toen besloten wat hun straf is? In ieder geval zijn z...

23 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Benzardi
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@7In Nederland (de bekende kanalen) zeker niet, al zou Geen Stijl er wel over berichten....

23 minuten geleden geplaatst door Benzardi

Malinois
Moslims slaan 71-jarige christen bewusteloos in Den Haag

@6??...

26 minuten geleden geplaatst door Malinois

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@TS Ga je nou werkelijk zelf de term "omgebouwde kerels" toevoegen om te laten zien dat je transgenders een beetje spannend vindt?...

27 minuten geleden geplaatst door Bop

Hendrianus
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@11 Israël had allang meer kunnen doen om dit conflict te beëindigen. Half Gaza uitmoorden is geen oplossing. Sterker, de haat zal alleen maar...

27 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

MARCUSAURELIUS
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

Als ik meisje was zou ik niet tegen zo'n team willen spelen.Zou zeggen: ''Jullie hebben gewonnen zonder te spelen.''...

44 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

NK. App
Tv Serial XxxXxx New MoveNudes Teens ModelsThe Pirate HubMaya HillsIndian Bf XnxxXxxn MmsXxx Sexy Video OnlineSara Luvv PornNew Hindi Xxx BfPlayboy Tv SwingersHooters Girl PornPornographic Web SeriesThe Porndude.comPorn CaseiroX Vedeo HindiFree Porn Video ClipsFull Hardcore SexSamatha FlairFree Male Gay PornReddit CuckoldFotos Amadoras PornôHijab BugilMallu Girls VideosDani Daniels Xxx ComSex Telugu Video SexSunny Leone Fucked Hard On Red Sofa3d Hentai GameIndian College Girl Sexy MovieSexy Redd Sex TapeBbw Teen AnalAll PorniXn Xx ComAlyx Star NudesChyna Sex VideoErotic Mind ConBabeshows LiveSite Pornos BrasileiroIndian Desi Xxx ComHuge Boobs In PornCeleb Porn FakesKate EnglandCamel Sex VideoLesbian 3sum PornJoanna Angel Lil DBoy Meets World PornFuckbooks.comNude Chinese WomenPriti SexAngel BhandariAmanda Seyfried SexiestNaked Amatuer WivesCheck Gay PornJapanese Seduce PornDickflash PornIndonesian MilfSouth Korean XnxxPor NhibEscortfrEroprofleWww English Xxx ComFilme Pornográfico AssistirLesbian Sexual VideosLondon KeeyesSexy Picture DpPozepornoHot PornografiaSolo Sex VideoShraddha PornCartoon Sex HindiEnglish Mein Sex FilmPorn Start VideoDesi Indian SexFirst Lesbian Time PornShaunafoxxxNudostatSelena SpiceAlexis Clark NudeAtherine Bell NudeBuetyful PornJungle Mein MungleNepali SxeX X X X IndiaSisters In Law PornReddit BtibCam Cam PornVidiopornoXxx HiroineBoy Sex Video DownloadAllah Ka Sex VideoPornhub MovieSunny Leon SexxxTürk Gay PornolarIndisn PornXfilmMature Women Naked PicturesGay Porn AsuanGaping TeensEuropean PornographyPornos FriTelugusex StotiesPhussyDani Daniel PronHd Malayalam Porn VideosXavier ThicHdfree PornAmateur Mom Son PornTaboo FantzyLoree SexloveJosi West PornNsfwcyoaPatreon ArchiverPornos PovMizztwerksumX Video OfRemy Lacroix BangbusTshunibabyMistake XxxKapri Styles OnlyfansPornographique JaponaisFilm X En FrançaisMiko SinzFamliy Guy XxxFrance Blue FilmMallu B GradeBarrett LongCrystal Lust Onlyfans LeakedOpen Sex Hindi MovieActress Kim ParkerBibi Jones AnalLive JazminXhamastrDownload From XhamsterHot Mms ComJenny JizzNaked Women Of PornCfnmstoriesMunmun Dutta Nude PicsLena The Plug PornXxx 3gpkingBengali Chodan VideoXxx Mom And Son HindiXx Sex FilmDesi Student Porn VideoFirst Time DpHornyhentaiMom No PantiesPorn PixReddit GirlskissingSophie Turner Nuda