Robert Phillips, met rechts een executiekamer in Ohio
NOS NieuwsAangepast

Eerste executie Ohio sinds martelgang in 2014

In de Amerikaanse staat Ohio is voor het eerst in drieënhalf jaar weer iemand geëxecuteerd. Er waren geen doodvonnissen meer voltrokken sinds januari 2014, toen een executie met een nieuw middel uitliep op een martelgang.

Moordenaar Dennis McGuire werd in 2014 pas na 26 minuten doodverklaard. Voor de ogen van zijn vrouw en kinderen lag hij tien tot dertien minuten naar adem te happen en te kokhalzen. Gouverneur John Kasich besloot daarop de doodstraf voorlopig niet meer uit te voeren.

De onderbreking duurde uiteindelijk jaren doordat Ohio moeite had om nieuwe middelen te vinden. Ook wisten terdoodveroordeelden met succes hun executie via de rechter uit te stellen.

Vandaag ontkwam Ronald Phillips (43) niet aan zijn straf. Gisteren werd zijn laatste beroep afgewezen. Hij vroeg meer tijd om bezwaar te maken tegen de middelen die gebruikt zouden worden, waaronder een van de middelen die ook aan McGuire werden gegeven, maar de rechter gaf hem die kans niet.

"Niet verdiend"

Phillips werd in 1993 ter dood veroordeeld omdat hij de 3-jarige dochter van zijn vriendin had verkracht en mishandeld, waardoor het kind overleed. Hij was toen 19 jaar.

Vlak voor zijn executie verontschuldigde Phillips zich nogmaals tegenover de familie van het meisje. "Ze heeft niet verdiend wat ik met haar heb gedaan", zei hij. Tien minuten later werd hij doodverklaard.

Het was de vijftiende keer dit jaar dat in de VS een doodvonnis werd voltrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl