Deel dit artikel
-

Witteveen Mode failliet na hoge belastingschuld (update)

Opnieuw is een moderetailer in de problemen geraakt. De 98 winkels van Witteveen Mode zijn betrokken bij een faillissement als gevolg van een hoge belastingschuld. Witteveen heeft ook een webwinkel.

De winkels blijven voorlopig open, zegt curator Rinke Dulack van Van Benthem en Keulen Advocaten, maar de webwinkel is gesloten. Op de site is nu een korte mededeling te vinden.

Volgens De Telegraaf heeft de Belastingdienst het faillissement van Witteveen Mode aangevraagd omdat het bedrijf zich niet zou houden aan een betalingsregeling.

Huisbank ABN Amro had de schuld van het modebedrijf reeds omgezet in een gedeeld eigenaarschap. Uit de jaarrekening van 2015 blijkt dat Witteveen Mode dat jaar al een totale bankschuld van 10 miljoen euro had. Ook werd toen een verlies van bijna 900.000 euro gerapporteerd.

Witteveen Mode uit Zeist is een zelfstandig modebedrijf. De collectie wordt onder eigen label geproduceerd en is exclusief verkrijgbaar in alle Witteveen winkels.

Het damesmodemerk werd februari 2016 overgenomen door O&C Investments, bekend van de Brova-formule Purdey.

Of Witteveen Mode via zijn webwinkel een hoge omzet haalde is niet bekend. Voor de bezorging werd samengewerkt met PostNL. Ook konden bestellingen in de winkels worden afgehaald.

Onder de moderetailers valt de ene klap na de andere. Eerder gingen schoenenketen Macintosh, Esprit en V&D failliet.

Het faillissement van Witteveen raakt ongeveer 400 werknemers.

Deel dit bericht

6 Reacties

Seb

Ik ben toch wel eens benieuwd hoe hoog deze achterstand bij de Belastingdienst is geweest, zulke details mogen ook wel eens bekend gemaakt mogen worden.

Een snellere berekening van 400x een minimumloon (zal vast niet zo zijn, maar uitgaande van) levert een €626.160 euro aan personeelskosten op per maand. Dat is bruto, daar moet nog belasting van afgetrokken worden. Plus daarbovenop is de werkgever ook nog verantwoordelijk voor allerlei belastingen en premies. Dan heb ik het nog niet aan het verlies van omzet en eventuele ontslagen bij toeleveranciers.

Loont het dan om 400+ man in de WW te schoppen voor een achterstand die ingelost had kunnen worden als de Belastingdienst even gewacht had totdat ABN meerderheidsaandeelhouder was?

Arnold Overhaart

Mogelijk 400 man op straat en indirect waarschijnlijk nog meer als je de toeleveranciers er bij zou nemen. Ik weet niet precies wat de staat (NED burger) dat weer gaat kosten. Er zou een mogelijkheid moeten zijn om de belastingdienst terug te fluiten als de omslag berekening gemaakt wordt dat het uiteindelijk duurden is om een bedrijf failliet te laten verklaren in plaats om hun belasting schuld kwijt te schelden. De schuld die bij o.a. de bank zit wordt ook weer verhaald op de belasting betaler, de bank maakt minder winst dus betaald dan ook minder belasting en zo zijn er nog wel een paar zaken te bedenken waarbij je beter het bedrijf kan laten bestaan. Dan hebben we het ook nog niet over het mogelijke persoonlijk leed van de medewerkers die bijvoorbeeld een dure hypotheek hebben die ze van hij WW niet meer kunnen betalen en indien men in de bijstand raakt verplicht hun huis moeten verkopen omdat men niet meer als 10 duizend mag bezitten. Waardoor de kans weer groot is dat op het huis een beslag komt vanwege achterstallige hypotheek. Dan wordt het huis geveild voor een te laag bedrag waardoor de voormalige eigenaar met een restschuld blijft zitten. Vervolgens in de schuldsanering moet gaan, dan van ongeveer 50 € in de wek moet leven en ook nog een tegenprestatie moet leveren en in een van de vele werkkampen dwangarbeid moet verrichten (wat tegenwoordig werk leer bedrijven worden genoemd waar men vrijwilligers werk verricht, maar indien men weigert tot 100% gekort kan worden).
Dat en nog veel meer ellende omdat de belastingdienst niet teruggefloten kan worden!

Martijn

@ Seb, als het faillissementsdossier online staat, is dat in te zien. http://faillissementsdossier.nl/, zal nog wel even duren, maar die gegevens worden altijd openbaar gemaakt.

@ Arnold. De belastingdienst terug fluiten? Wie moet dan die verliezen blijven compenseren? Als een bedrijf niet (langer) levensvatbaar is, moet de stekker er uit! Of wil je dit gaan subsidiëren, hoop niet dat je dit zelf geloofd..

Arnold Overhaart

Martijn – het is een vestzak – broekzak verhaal – jij zegt geen “subsidie” je hebt schijnbaar liever veel mensen die een uitkering krijgen, door wie worden die dan betaald. Dat de onderneming niet levensvatbaar zou zijn moet nog bezien worden er kunnen andere oorzaken ten grondslag liggen.
Een van de grootste problemen van de middenstand in Nederland is niet het internet, maar de overheden die de oorzaak zijn dat het besteedbare inkomen hard achteruit is gehold.
Door algemene kosten gewoon schrikbarend op te laten lopen, of het nu om huur woning gaat, auto kosten, ziektekostenverzekering, verkeersboetes, accijns, BTW enz.
Dan ook nog eens de personeelskosten waar de ondernemer tegenwoordig onverantwoorde risico’s loopt en zich veel te duur moet verzekeren, voor alles en nog veel meer een certificaat nodig heeft die ieder jaar weer een opfris cursus behoeft. zo kan ik nog wel even doorgaan.
De Overheid met de Belastingdienst dient terug gevloten worden vanwege het ongezonde ondernemingsklimaat voor Nederlandse bedrijven. Of je moet een hele grote jonge zijn waar ze in Den Haag mogelijk een herenbaantje kunnen krijgen als ze uit de politiek stappen, dan kan er altijd nog wet en regelgeving aangepast worden of overheidssteun plaatsvinden.

Seb

@Martijn
Aangezien deze gegevens inderdaad nog niet gepubliceerd zijn, vroeg ik het mij hardop af. Ik wil niet, zoals Arnold doet, alles afschuiven op de overheid, want dat is gemakkelijk. Maar het lijkt mij namens de gehele samenleving niet wenselijk om bedrijven failliet te laten verklaren, vervolgens het personeel op te moeten vangen in de WW en bijstand, als dat op een andere manier opgelost had kunnen worden.

Arnold Overhaart

Seb – ik heb in verschillende landen geleefd, gewoond & gewerkt – ik heb dus een beetje kennis opgebouwd in de loop der jaren – In de media wordt het Internet voornamelijk aangewezen als boosdoener voor het failliet gaan van verschillende winkelketens en dat wordt geslikt als zoete koek.
Dan bestaat internet waarschijnlijk alleen in NED. want in andere landen zie je dat beeld namelijk niet voorbijkomen terwijl de “andere” landen zoals de USA, Frankrijk, Spanje enz. zich veel beter lenen voor online aankoop vanwege de grote afstanden. In NED wordt men steeds meer richting het internet geduwd om hun aankopen te doen omdat de diversiteit afneemt in de winkelstraten. Het omgekeerde wat men beweert. Juist door de oplopende kosten voor de middenstand en het teruglopen van het besteedbaar vermogen is de dooddoener. Zeg dat men voorheen 4x in het jaar ene paar schoenen kocht, 1x in de 4 jaar een bankstel, als dit gehalveerd wordt dan mag het duidelijk zijn welk effect dat zal hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond