24 juli 2017 | Nieuws

(Let op de inschrijving voor deelname is gesloten!)

De Horeca Academie wil een blijvende positieve bijdrage leveren aan de succesvolle integratie van nieuwkomers in Nederland. Daarom  biedt zij  per september 2017 opnieuw een statushouder de kans om een studiebeurs te krijgen voor een opleiding aan de particuliere Horeca Academie in Den Haag.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland is het voor vluchtelingen moeilijk om een nieuw bestaan op te bouwen en om zich thuis te voelen in Nederland. Het risico is groot dat de talenten van vluchtelingen onbenut blijven, terwijl zij juist erg gemotiveerd zijn om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving.

Eerder heeft de Horeca Academie ervaring op gedaan met het opleiden van statushouders. Tijdens een samenwerkingsproject van de Horeca Academie en ZonMW om voor en mét de vluchtelingen (die tijdelijk huisvesting kregen in het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) te koken, sprong het enthousiasme en talent van Tarek Karim uit Syrië in het oog bij Antoine Defesche, de directeur van de Horeca Academie. Antoine Defesche heeft Tarek direct hierna een studiebeurs aangeboden op de Horeca Academie, zodat hij zijn passie ook in Nederland kon voortzetten. Tarek heeft inmiddels zijn koksdiploma op zak en kan in Nederland aan het werk als kok. Ook in de beheersing van de Nederlandse taal heeft Tarek door het contact met collega’s, docenten en medestudenten hele grote sprongen gemaakt.

Met het oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen én opleidingen als middel voor succesvolle integratie, heeft de Horeca Academie nog twee Syriërs een opleiding aangeboden. Zij heeft hiervoor sponsoring aangevraagd bij ZONMW, NWO en AT&T. Daarnaast kon de Horeca Academie organiseren dat de twee Syrische broers aan de slag konden in restaurant Rebelz aan de Rotte in Rotterdam. Ook zij gaan binnenkort examen doen en beheersen inmiddels de Nederlandse taal erg goed.

Wegens het succes van dit initiatief, wil de Horeca Academie aankomend jaar weer een studiebeurs aanbieden aan een gemotiveerde  statushouder. Er is een aantal spelregels verbonden aan het winnen van deze beurs. De Horeca Academie zoekt naar een:

Enthousiaste nieuwkomer die:

  • Gek is op koken of zelfs al ervaring heeft als kok.
  • Een geldige verblijfstatus heeft.
  • De mogelijkheid heeft om één keer in de week te reizen naar Den Haag voor de lesdag.
  • Bij voorkeur al ergens aan de slag kan in een restaurant kan. (zo niet, dan kan de Horeca Academie hier altijd in meedenken)
  • Een redelijke beheersing van de Nederlandse taal heeft.

Het is de bedoeling dat hij of zij op een creatieve manier het enthousiasme voor koken duidelijk maakt. Bijvoorbeeld door middel van  een filmpje, fotoserie of op een andere wijze. Door deze te sturen naar info@horecaacademie.nl vóór 20 augustus 2017, maakt hij of zij kans op de studiebeurs voor de éénjarige koksopleiding ter waarde van € 3.350.