Een Amerikaans marineschip in de Perzische Golf (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Marineschip VS geeft schot voor de boeg in Perzische Golf

Een Amerikaans marineschip heeft waarschuwingsschoten gelost bij een incident met een Iraans vaartuig in de Perzische Golf. Bronnen binnen de Amerikaanse strijdkrachten zeggen dat het Iraanse schip heel dichtbij kwam.

Volgens Amerikaanse media gaat het om een schip van de Iraanse Revolutionaire Garde, een elite-onderdeel van de Iraanse strijdkrachten. Het vaartuig zou de Amerikanen hebben geprovoceerd door ze tot een afstand van ruim honderd meter te naderen. Het Amerikaanse patrouilleschip is zo'n 53 meter lang.

Waarschuwingen

Het Amerikaanse leger zegt dat de Iraniërs niet reageerden op waarschuwingen, zoals radio-oproepen, lichtpijlen en geluidsignalen. Toen de gardisten dichterbij kwamen, schoot het Amerikaanse marineschip enkele malen in het water om een botsing te voorkomen.

Daarna trok het Iraanse schip zich wel enigszins terug, al bleef het volgens de Amerikanen wel in de buurt. De Iraanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd.

Afschrikken

In de Perzische Golf doen zich vaker gespannen situaties voor met Amerikaanse en Iraanse schepen. Via de wateren in de regio worden grote hoeveelheden olie van het Midden-Oosten vervoerd naar de rest van de wereld.

In januari vuurde de Amerikaanse marine ook waarschuwingsschoten af om boten van de Iraanse Revolutionaire Garde af te schrikken. Dat incident was enkele dagen voor de inauguratie van president Trump. Die zei in zijn campagne dat Iraanse schepen die dergelijke manoeuvres uithalen uit het water worden geschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl