Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Clinton overwoog Apple-baas Tim Cook en Microsoft-oprichter Bill Gates als running mate

Hillary Clinton.

Apple-topman Tim Cook en Microsoft-miljardair Bill Gates stonden op de lijst van potentiële running mates van Hillary Clinton. Dit blijkt uit een e-mail van Clintons campagnevoorzitter John Podesta die door WikiLeaks is gepubliceerd. De e-mail maakt deel uit van de naar schatting 55.000 e-mails die WikiLeaks in handen heeft van Podesta. Hij bevestigt noch ontkent dat de e-mails van hem zijn.

Podesta stuurde de e-mail met 39 namen op 17 maart naar Clinton. Het is voor het eerst dat bevestigd wordt dat Clinton de twee zakenmannen op haar groslijst had staan. De post van vicepresident gaat meestal naar een politicus. Behalve dit tweetal staan op de lijst ook Starbucks-topman Howard Schultz en de bestuursvoorzitter van General Motors Mary Barra.

Opvallend is dat de vrouw van Gates, Melinda, door het Clinton-kamp ook als een optie werd gezien. Het is niet duidelijk of een van deze vijf uiteindelijk belandde in de 'short list' van Clinton. Zij koos in juli voor politicus Tim Kaine.

De kandidaten werden door Podesta ingedeeld in diverse groepen: vrouwen, latino's en zwarte en blanke politici. Op de lijst staan veel bekende namen, onder wie veel Congresleden en ministers. Opvallend is dat op de lijst ook Clintons rivaal Bernie Sanders staat. Algemeen werd toen aangenomen dat hij niet als een serieuze optie werd gezien door Clinton, mede vanwege de strijd tijdens de voorverkiezingen. Sanders staat in de lijst in een aparte groep.

Kandidaten die ook werden overwogen waren oud-burgemeester Michael Bloomberg en de oud-generaals Mike Mullen en Bill McRaven.