Een regenboog bij Woerden
NOS NieuwsAangepast

Kan ik nou gaan barbecuen of niet? De voorspelling verandert steeds

Op een van de weerapps staat dat het zaterdag gaat regenen, terwijl er gisteren nog een grote, duidelijke zon stond. En er is een kans dat er morgen weer een zonnetje te zien is... Moet je nou een poncho meenemen naar dat festival en kan je nou die barbecue organiseren of wordt het echt te slecht weer? Hoe kan het dat de voorspelling steeds verandert en hoe weet je nou zeker wat je moet doen?

"Allereerst zitten we in een moeilijke weersituatie op het moment. Door het buiige weer is het moeilijk om helemaal zeker het weer te kunnen voorspellen. Daarom verandert het zo vaak", legt NOS-weerman Gerrit Hiemstra uit. "En ten tweede is het vijf tot zes dagen van tevoren moeilijk om het weer helemaal goed te voorspellen. Twee dagen van tevoren kan je de verwachting vaak wel goed vertrouwen."

Samen met Hiemstra keken we naar meerdere weersvoorspellingen voor komende zaterdag. Want hoe kan je hier nou wijs uit worden?

Google: 23 graden, regen

Weeronline: 22 graden, maar ook veel zon bij een beetje regen

Weerplaza: Droog, zon, 22 graden

Buienradar: 21 graden, beetje bewolkt en een enkele bui

Weer.nl: Droog en 22 graden

"Eigenlijk zou ik zeggen: zoek maar het leukste uit", lacht Hiemstra. "Maar nee, er is een optie om meer duidelijkheid te krijgen over het weer. Je kan namelijk gaan wegstrepen. Voor zaterdag weet je bijvoorbeeld dat het niet de hele dag gaat regenen en dat de zon sowieso even gaat schijnen. Ook zal de temperatuur tussen 21 en 23 graden worden. Door deze zekerheden voor jezelf uit te zoeken kan je wel al een breed beeld schetsen van hoe de dag er ongeveer uit gaat zien."

Maar het is slim om morgen en de dagen daarna de weersvoorspelling te blijven checken. "Uiteindelijk wordt de voorspelling steeds zekerder. Er worden ook steeds meer details duidelijk."

  • Eric Sleutel / NOS Ooggetuige
    Dauw vanochtend bij Zeewolde
  • Erik van het Hof / NOS ooggetuige
    Donkere wolken boven het IJsselmeer vanochtend
  • Jan-Ernst van Driel / NOS Ooggetuige
    Een waterhoos voor de kust bij Katwijk
  • Emma Vermeulen / NOS Ooggetuige
    Rotterdam onder een wolkendeken
  • Jan van Ravenhorst / NOS Ooggetuige
    Een windhoos boven zee
  • Eva Kunst / NOS Ooggetuige
    Licht en donker bij het Noord-Hollandse
  • Sjef Kenniphaas / NOS Ooggetuige
    Een regenboog boven het water bij Egmond aan Zee
  • Antoine Hamers / NOS Ooggetuige
    Regen in aantocht bij Haarlem
  • Arthur van Houts / NOS Ooggetuige
    De lucht boven Zaltbommel

Maar de voorspelling van weerapps is anders dan de voorspelling van een meteoroloog, zegt Hiemstra. De weerapps veranderen zoveel omdat ze zich baseren op één Amerikaans weermodel. "Dit gratis weermodel baseert zich op één berekening. Komt bij die berekening een beetje regen voor, dan zal een app meteen voorspellen dat er regen valt. Terwijl uit andere weerberekeningen misschien blijkt dat het niet gaat regenen."

Een beetje ingewikkeld, dus. Maar het verschil tussen weerapps en de voorspelling van meteorologen is groot. Zij baseren zich op berekeningen van verschillende weercomputers. Een voorbeeld is 'de pluim' waarmee de bandbreedte van bijvoorbeeld de temperatuur en de neerslag voorspeld kan worden. Zie hieronder de 'temperatuurpluim' van vandaag.

KNMI temperatuurpluim

Hiemstra's voorspelling voor zaterdag is dan ook ietsje anders: "Ik denk dat het weer zal opknappen in het weekend. Het wordt warmer, en de kans op droog weer wordt groter."

Maar toch, moeten we nou een poncho meenemen naar dat festival of niet? Het kan dus gebeuren dat er voor zaterdag regen is voorspeld, maar het niet regent. "Als ergens een bui is, is het vaak lokaal en blijft het in de buurt droog. Dus het kan dat je net op die plek bent waar je geen regen ziet."

Kan je tegen een beetje regen? Plan zaterdag dan vooral die wandeltocht, bbq of dat feestje.

Gerrit Hiemstra

Eigenlijk moet je voor jezelf een afweging maken, zegt Hiemstra. "Vind je een buitje erg? Dan neem je die poncho mee, want de kans is groot dat er wel een beetje regen valt. Maar kan je wel tegen een beetje regen? Dan zou ik vooral die wandeltocht, bbq en dat feestje zaterdag plannen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl