LTO: landelijk onderzoek naar intensieve melkveehouderij

Foto: LC Archief

LTO Nederland ziet het liefst een landelijk onderzoek naar de risico’s van intensieve melkveehouderij. GGD Fryslân is nog afwachtend.

Jeannette van de Ven van LTO Nederland, portefeuillehouder gezonde dieren, wil graag meer onderzoek naar het verband tussen intensieve veehouderij en gezondheidsrisico’s voor de omgeving.

,,Daar zijn we voorstander van. Een onderzoek in het hele land, naar zowel de positieve als negatieve effecten.” Volgens Van de Ven blijft het ,,heel lastig” om de gezondheidseffecten te kwalificeren. Als er fijnstof wordt gemeten, komt die dan van de veehouderij, of van het verkeer, of van de industrie?, vraagt ze zich af. Daarom is een onderzoek over het hele land wenselijk, in plaats van alleen in een hoekje van Zuidoost-Nederland, dicht bij het Ruhr-gebied en met minder koeienstallen dan bijvoorbeeld in Friesland.

,,De melkveehouderij is ook onderzocht, daar zijn de verbanden minder significant. Er is vooral gefocust op longklachten. Als er heel veel veehouderijen in de buurt zijn, zie je dat terug in de concentratie fijnstof en endotoxinen (dode deeltjes van bacteriën). Die geven klachten, maar die endotoxinen zitten op alle vee, ook op paarden, schapen en geiten.”

De GGD Fryslân meldt op dit moment geen plannen te hebben om op regionaal niveau onderzoek te doen naar het verband tussen gezondheidsklachten en de intensieve veehouderij. Reden is dat er volgens de gezondheidsdienst momenteel op landelijk niveau meerdere onderzoeken lopen.

,,We zijn actief betrokken bij de landelijke discussie”, zegt woordvoerder Kees van der Mark. ,,Het is een complexe materie en het is tot nu toe lastig gebleken om een ondubbelzinnig verband aan te tonen tussen bepaalde gezondheidsklachten en de intensieve veehouderij.”