Direct naar artikelinhoud

Trumps nieuwe communicatiedirecteur Scaramucci: lekken moet stoppen

Anthony Scaramucci, de nieuwe communicatiedirecteur van de Amerikaanse president Donald Trump, ziet het stoppen en voorkomen van het lekken uit het Witte Huis als zijn belangrijkste eerste taak.

De nieuwe communicatiedirecteur van Trump, Anthony Scaramucci.Beeld anp

'Ik ben een zakenman, en dus zal ik drastische maatregelen nemen om het lekken tegen te gaan', zei Scaramucci zondag in Fox News Sunday. Medewerkers die de pers toch stiekem te woord staan, zullen worden ontslagen, voegde hij daaraan toe. Vandaag zal hij een bijeenkomst leiden met alle persmedewerkers.

De voormalige zakenbankier heeft een dag na zijn entree in het Witte Huis een reeks confronterende berichten van zijn Twitter-account verwijderd. Die waren niet al te vriendelijk over Trump ('een rare vent') en diens beleidsplannen. 'Volledige transparantie: ik delete oude tweets', twitterde Scaramucci zaterdag. 'Zienswijzen uit het verleden ontwikkelen zich.'

Scaramucci onderstreepte dat hij nu de agenda van de Amerikaanse president dient. Hij kwam in actie na een kleine opsomming van zijn ideeën uit het recente verleden op de site van Mother Jones.

De perschef liet ooit weten Hillary Clinton 'ongelooflijk competent' te vinden, te willen strijden voor een beter milieu ('Ik ontken de klimaatverandering niet') en voorstander te zijn van vermindering van het wapenbezit in de VS ('Wij hebben 5 procent van de wereldbevolking en 50 procent van de wapens'). Scaramucci was eind 2016 nog pleitbezorger van het homohuwelijk en tegenstander van de doodstraf. Veel van de tweets die hij heeft gewist, doken dit weekend elders alweer op.

Trump betuigde, eveneens via Twitter, steun aan zijn nieuwe perschef. 'Eerlijk is eerlijk: Anthony Scaramucci wilde mij eerst steunen, nog voor de Republikeinse voorverkiezingen waren begonnen, maar hij dacht niet dat ik me kandidaat zou stellen.'

Scaramucci onderstreepte dat hij nu de agenda van de Amerikaanse president dient