Ontduiken hondenbelasting koud kunstje

LELYSTAD • Za 22 juli 2017 | 16:29 • Zaterdag 22 juli 2017 | 16:29
Het ontduiken van de hondenbelasting in Lelystad, 80 euro per hond, is een koud kunstje. Als een controleur een fraudeur op heterdaad betrapt, zijn de financiële gevolgen bovendien voor de overtreder gering. Landelijke regelgeving bepaalt namelijk dat er geen sancties opgelegd mogen worden en de twee soorten boetes die de gemeente mag uitschrijven worden in de praktijk niet of nauwelijks uitgeschreven.

'Zeer onbevredigend'
Dit blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de VVD-fractie. Edwin Hers, fractievoorzitter van de VVD, spreekt van een 'zeer onbevredigende situatie'. "Wie de gemeente meldt geen hond meer te hebben maar het dier gewoon houdt, kan met enige creativiteit jarenlang de hondenbelasting ontduiken. Als de controleurs op pad gaan, wordt daar in de lokale pers melding van gemaakt. Hup, de hond even naar een kennis of familielid en weer tachtig euro bespaard!''

Liegen tegen de controleur
Overtreders die gepakt worden betalen - in theorie - voor de periode die ze een hond illegaal hebben gehad. "Maar als ik lieg door te zeggen dat ik Fikki net een paar maanden heb, kan de controleur daar niets tegenin brengen. En dan betaal ik 80 euro, ook al heb ik de hond zes jaar. Wetgeving staat geen sancties toe en de boetes die de gemeente wel mag uitschrijven, worden in de praktijk niet uitgevoerd, omdat hondenbezitters altijd de kans wordt geboden hun huisdier alsnog aan te melden bij de gemeente. Op die manier wordt het kwaadwillenden wel erg makkelijk gemaakt,'' concludeert Hers.

Administratieve kosten
De VVD wil juridische mogelijkheden onderzoeken om belastingontduikers die gepakt worden in hun portemonnee te raken. Hers: "Bijvoorbeeld kijken of wij administratieve kosten kunnen koppelen aan de aangifte die een hondenbezitter moet doen. Ik heb niet de illusie dat we daarmee het probleem oplossen, maar niets doen vind ik geen optie.''

In 2016 telde Lelystad 5977 geregistreerde honden en werd 570.000 euro hondenbelasting geïnd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel