door Inter in Politiek  ·  45 Reacties

  • 1
  • 716x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

gl: die hebben wel afgedaan dacht ik zo

7
1 semperpenis

Het basisinkomen is een fabeltje waar we geen woord meer aan vuil moeten maken.

We moeten wel in kleine stapjes belastingen en toeslagen vereenvoudigen. En vooral lasten verlagen.

9
2 Sterke

Werken voor je geld. Geld is een ruilmiddel, geen weggeefproduct.

16
3 Yisrael

Tegen !
Waarom zou men sneller aan het werk komen met een basisinkomen dan met bijstand?
Een basisinkomen suggereert een langurig inkomen zonder stok achter de deur.
Het is en blijft een uitkering die tijdelijk hoort te zijn als men gezond van lijf en leden is.
Vrijwilligerswerk mag men in de bijstand ook doen .

10
4 No newstoday

@3 Zou dan wel fijn zijn, als er voor iedereen werk zou zijn !

6
5 GroenOog

Ach GL, zijn dat niet de weglopers wanneer ze kunnen regeren.
Met hun eikeltjes pyjama.

7
6 Benzardi

Welk basisinkomen? En denk er daarbij even aan dat alle toeslagen verdwijnen om het betaalbaar te maken.

De € 800 p.p.p.m van Norbert Klein van de Vrijzinnige partij?
De € 1000 van Basisinkomen 2018?
De € 1500 van de Basis Inkomen Partij?

Ga maar rekenen wat dát gaat kosten!

En vraag even aan de werkgevers wat die van die plannen vinden!

10
7 Wijhuis

Ik blijf het een vreemd concept vinden.
Dus het basisinkomen vervangt de bijstand. Met het basisinkomen kan je dan net rondkomen.

Maar dan geven we alle andere mensen óók dat bedrag. Met andere woorden: inkomensverschillen noemen toe en het minimum inkomen neemt toe (immers, producenten weten dat iedereen bedrag x ontvangt en dus worden prijzen daarop aangepast).

2
8 Aufklärung

Onzinnig plan van Groenlinks voortkomende uit de SP.

8
9 Dalon

@2 En uw argumenten zijn?
@3 Het is u bekend dat met de digital transformation voor de deur, er een tijd komt dat er geen werk meer is? De enige plekken waar straks nog wat werk te vinden is. zijn die waar creativiteit gevraagd wordt. Ook juristen, ook artsen, ook koks komen zonder werk te zitten.

2
10 Gut

GroenLinks wil ook een basisinkomen voor Afrikanen die in hun land aangeven ooit naar Europa te willen. Dan kunnen ze alvast wennen aan de Euro en sparen voor de mensensmokkelaar.

3
11 Spraypaint

@9 Al in de jaren 60 vorige eeuw werd er met het basisinkomen ge-experimenteerd, GL en SP bestonden toen nog niet.

1
12 Gut
13 magikeven

Of het nu linksom of rechtsom is, het komt uit dezelfde ruif. De overheid neemt de ouderlijke rol over en de burger krijgt zakgeld... Het wordt een weggeef maatschappij die heel snel op zijn bek gaat.

3
14 sparta

Het zou logischer en goedkoper, en vooral humaner zijn. Mensen zouden eerder kleine baantjes aannemen. Nu is het zo, dat men beweert, dat mensen in de bijstand niet WILLEN werken. In zekere zin waar, maar niet uit luiheid, maar omdat ze dan gelijk een boel financiële ellende over zich heen krijgen, nog jarenlang, en nog vals worden voorgelicht ook door de dwi over eventuele financiële gevolgen. Ze durven niet want ze zijn bang dat ze financieel worden gestraft, ook al doen ze het volkomen openlijk, legaal en met trouwe mededeling aan dwi, maandelijks. Alleen al het terugvorderen van toeslagen, vervolgens het jarenlang er geen recht meer op hebben, en aanverwante narigheid. Zelfs als je dus elke maand zelf een bedragje verdient en dat elke maand trouw meldt, omdat je de schatkist minder wilt kosten.

2
15 Wendel

@7 Wijhuis. Het is onderhand spammen wat jij doet. Dit is al de tigste keer dat ik deze tekst lees.

0
16 Inter

@15 : Over welk basisinkomen hebt u het dan? Zie @7 .

Weet u ook wat werkgevers vinden van veel "kleine baantjes"?

In eerdere draadjes hierover heb ik gelezen dat mensen die nu full-time werken minder willen gaan werken omdat ze toch al een basisinkomen hebben dan.

Dus: nog meer part-time baantjes dan . Kunnen werkgevers dat aan? Hoeveel gaat de belasting worden op bijwerken?

Enz. enz.

5
17 Wijhuis

@17 @17 Als dat de mensen zijn die het minimumloon hebben met een fulltime baan, is dat te snappen, want die houden daar netto tussen de 800 en 1000 euro aan over !

1
18 GroenOog

we moeten af dat toeslagen bij precies een bepaald inkomen stoppen, dit moet meer een geleidende schaal worden, waar het uitgangspunt moet zijn dat werken+ toeslagen meer oplevert dan Bijstand+toeslagen. Nu kost het een hoop mensen geld, die willen wel werken maar dan gaan ze erop achteruit

0
19 rabartels

@2
Argumenten tegen basisinkomen: het is te duur. Je moet iedereen genoeg geven om van te leven. De kosten van het levensonderhoud varieren echter enorm van persoon tot persoon.

Een oudere zieke in een duur huurhuis in de stad heeft veel meer inkomen nodig dan een gezonde jonge kerel in een geerfd huis in een Fries dorp.

Geef je dan iedereen wat de oudere zieke nodig heeft? Of moet de oudere zieke een bijbaantje zoeken?

0
20 Sterke

@20 Het is niet te duur als alle toeslagen/leefsubsidies en al het soortgelijke worden afgeschaft, volgende besparing is het afschaffen van het apparaat wat al die miljarden rondpompt.

2
21 Gut

@3 Precies. Tenzij ziek, maar anders gewoon werken. Het gaat ook nooit om een basisinkomen maar om bijstand zonder tegenprestatie, en dat is iets heel anders dan een basisinkomen.

3
22 Mrs. K

@21 Of het te duur s of niet kan pas bekeken worden als het exacte bedrag p.p.p.m. bepaald is!

Daar hangt alles van af. Er zit een groot verschil tussen € 800 en € 1500 p.p.p.m.

Met € 800 en € 1000 kan een alleenstaande / alleenstaande ouder niet rondkomen en zal er toch weer een systeem gemaakt worden om dat op te lossen.

1
23 Wijhuis

@10 De beroepen die je noemt zullen altijd mensenwerk blijven aangezien daar nuance voor nodig is. AI kan dat niet zonder in vaste patronen of in willekeur te vervallen.

2
24 Mrs. K

@23 Mee eens. En een basisinkomen is onbetaalbaar als aan iedereen genoeg wordt uitgedeeld om van te leven.

1
25 Mrs. K

@21
Als je de toeslagen afschaft, dan moet de oudere zieke heer in een duur huurhuis in de stad dus kreperen? Of moet hij dan een baantje gaan zoeken?

En de gezonde jongere, die geen dure medicijnen nodig heeft, geen extra dure zorgverzekering ivm fysiotherapie, lage woonkosten heeft, geen traplift hoeft, geen rollator of scootmobiel nodig heeft, die mag riant en lui leven?

Een basisinkomen impliceert dat ieder individu even duur uit is qua levensonderhoud.

Dat is echter een fabeltje. Het kan wel een factor twee schelen.

0
26 Sterke

@25 @26 het heet ook een basis inkomen het is niet de bedoeling dat je daarnaast niks doet.

Het heeft heel veel voordelen:
1. je kunt met pensioen wanneer je wilt want er is geen aow meer.
2. je bent af van alle toeslagen, uitkeringen, aftrekposten ect.
3. iedereen heeft minimaal een bestaansminimum zonder verplichtingen.
4. geen studieschulden, je kunt studeren zonder je daar zorgen over hoeft te maken.

Het enige wat je moet doen is alles afschaffen dat levert 125 miljard op dan heb je nog 5 miljard voordeel wat wegvalt vanwege de bureaucratie en dan moet je gewoon een vlaktax invoeren om die andere 25 miljard te dekken.

Een basisinkomen voor iedere Nederlander als je iedere volwassen 850 euro geeft en een kind 150 euro per maand kost ongeveer 150 miljard per jaar.

3
27 mike45

@24 Met AI, machine learning, IoT komt men heel ver. Ik heb een aantal zeer getalenteerde collega's die ik al heel veel bijzondere dingen heb zien doen en maken. Ben onlangs op een IT congres voor artsen geweest, de dames en heren zijn zich rot geschrokken wat er allemaal mogelijk is. Bij het OM is men van mening dat er in de rechtspraak geen plaats is voor nuance. En jaarlijks zie ik weer de presentaties op de jaarlijkse beurs voor additive manufacturing in de voedsel industrie. De verwachting is dat over 10 jaar de voedsel 3d printers alle instellingskoks hebben vervangen. Vervolgens heb ik de verwachtte schade kunnen zien in de zgn. supply chain. Over 20 jaar bestaat er geen massaproductie meer in de lage lonen landen, maar printen we zelf ieder onderdeel in een copyshop op de hoek of zelfs bij ons thuis met onze eigen 3D printer. Dus ook het transport over weg/water/spoor en door de lucht voor al deze producten komt te vervallen. Let wel: dit zijn dan nog niet de zaken die vallen onder de zgn. robotisering

1
28 Gut

@27 : Van € 850 kunnen alleenstaanden / alleenstaande ouders absoluut niet rondkomen zonder huurtoeslag, zorgtoeslag en kindtoeslagen.

De grens voor sociale huurwoningen ligt bij ca. € 730 en er zijn dus ook mensen die in een woning wonen met die huur. Bovendien hebben veel mensen ook nog "onvermijdbare woonlasten".

2
29 Wijhuis

@29 wat snap jij niet aan een basisinkomen?

Het is de bedoeling dat je er iets naast doet dus niet alleen maar televisie kijken!

3
30 mike45

Verder zijn er chronisch zieken, gehandicapten en ouderen die niet kunnen werken.

1
31 Wijhuis

@27 Het basisloon zal ook zijn weerslag krijgen op de kosten voor arbeid. Omdat iedereen (van wieg tot graf) al een inkomen heeft zullen de werkgevers de werkenden ook anders (wellicht een lager uurloon) gaan belonen. Met alle gevolgen van dien, lagere kosten en dan ook lagere prijzen. Al met al een heel interessant voorstel: dat basisinkomen.

2
32 Gut

Groenlinks heeft wel vaker domme ideeen zoals klavertje geefmaarweg lijsttrekker te maken.

1
33 Scholar002

@31 daar moet je iets op vinden maar alleen maar als je echt niet kunt werken dan moeten die een misschien een toeslag krijgen. Maar dat is maar 5% van de Nederlandse bevolking die echt niet instaat is om wat te doen. Je kunt toch niet een regeling niet inlaten gaan voor 95% omdat 5% dan een probleem zou zijn.

2
34 mike45

@32 dat geloof ik niet ik denk wel dat de arbeidsmarkt zich zal aanpassen aan de nieuwe situatie en ook de woningmarkt voor alleenstaanden bijvoorbeeld. Dus je moet het ook niet vergelijken met de huidige situatie. Kijk als je als gezin twee volwassen en twee kinderen 2000 euro netto hebt dan is dat is toch een lekker begin van de maand. Het neemt echt heel veel stress weg bij de middenklasse.

1
35 mike45

@29 U weet dat de prijs voor (sociale)huurwoningen o.a. bepaald worden door de markt? Ik heb ooit in de jaren 80 vorige eeuw in een particuliere huur woning gewoond. Het was crisis toen (bestek81) en de woningen waren aan de straatstenen niet te verhuren. Gevolg: Huren gingen met 150 - 200 gulden omlaag. Toen bestonden er de zgn. premie woningen, de premies waren een soort overheidssubsidie. Door deze subsidie waren deze oningen zomaar ineens duizenden guldens duurder dan exact vergelijkbare nietpremie woningen.

Overigens zie ik bij u alleenstaande ouders 850 euro incasseren, vergeet niet dat kinderen ook recht hebben op een (deel) basis inkomen. En wat denkt u van allerlei nieuwe samenlevingsvormen wanneer alleenstaand financieel problemen oplevert? Ik ken een samenleving niet ver hier vandaan (2 uur vliegen) waar 3 generaties bij elkaar woont in hetzelfde appartement. Puur omdat er geen geld is voor iedereen zijn eigen woninkje.

2
36 Gut

@34 : Die discussie hebben we al eerder gevoerd!

Mensen van 50 jaar en ouder komen nu al niet aan de bak! Denk jij dat dat echt gaat veranderen?

Alleenstaande moeders zullen niet meer gaan werken omdat er geen kinderopvangtoeslag meer is en ze die niet zelf volledig kunnen betalen.

En nogmaals : Van werkgevers organisaties heb ik begrepen dat die absoluut niet staan te trappelen bij het idee van tig mensen die parttime willen werken! Maar dáár heeft niemand het over!

Verder schrijf je "als je echt niet kunt werken dan moeten die MISSCHIEN een toeslag krijgen.Hoezo "misschien"?

Fijne avond verder!

0
37 Wijhuis

@27

Mee eens.

Of een basisinkomen daadwerkelijk werkt daar zijn economen er nog niet over eens. Er worden momenteel experimenten mee gedaan in Finland.
Zeker is dat het heel veel geld gaat kosten, zo'n 160 miljard euro wanneer je elke Nederlander €1000,- per maand aan basisinkomen zou schenken. Dat is het bedrag waar men over het algemeen van uitgaat. Theoretisch is het dus wel te doen want het bruto binnenlands product, wat Nederland bij elkaar verdiend betreft 700 miljard euro. Trek van die 160 miljard euro 80 miljard af middels het stopzetten van de uitkeringen. en je kunt nog meer kosten aftrekken door het ambtelijk apparaat flink te kortwieken want er hoeven veel minder controles plaats te vinden. en wat je inderdaad zelf al stelt, aov, pensioenen enz....

Kort gezegd, waar een wil is is een weg. Dus zo "stompzinnig" is het idee geheel niet. En het idee komt er niet voor niets. Door de toenemende robotisering en digitalisering gaan er, letterlijk, miljoenen banen in de EU verloren in de komende vijf tot tien jaar. De oproep om serieus naar dit plan te kijken is daar een direct gevolg van. Linksom of rechtsom, er moet een oplossing worden bedacht voor de enorme poel aan werkelozen die sowieso gaan ontstaan.

Het stigma dat mensen lui worden verwerp ik, op basis van mijn eigen ervaring ben ik van mening dat de meeste mensen wel degelijk willen werken. Ergo, met een vast inkomen, zij het klein, kunnen mensen veel meer gaan ondernemen. Dat er mensen tussen zullen zitten die misbruik zullen maken van het systeem zullen altijd blijven bestaan maar dat is nu ook al het geval, Bovendien kost het veel geld om die mensen op te sporen.

En nee, ik zeg dit alles niet uit eigen belang, dit stel ik niet om te pochen maar ik hoef niet meer te werken voor mijn inkomen. Ik ga daar verder niet op in, maar ik heb zelf ervaren hoe mensen tussen wal en schip vallen door ontslag en behoorlijk gebukt gaan onder de stigma's waar ze mee te maken krijgen.

Dus ja, ik sta zeker open voor dit plan en ik ga niet mee met de lieden die gelijk krakelen dat iedereen dan maar op hun luie reet gaat zitten. Ergo, ik draai het liever om, het huidige systeem stimuleert totaal niet. Ik ken mensen met een uitkering en die weigeren werk omdat ze het vertikken om in het park troep op te gaan ruimen voor, bij wijze van spreken, tien euro meer per maand dan de uitkering. Geef deze mensen een basisinkomen en geen verplichtingen en ze gaan zelf zaken opzetten, iets wat ze met een uitkering niet eens mogen doen, of in zeer beperkte mate waardoor het zelf opzetten van een onderneming geen soelaas biedt.

Experimenteer ermee, net zoals in Finland en kijk dan op basis van cijfers, en niet op basis van de onderbuik, of het werk of niet. Werkt het niet dan zal er hoe dan ook op een goed moment een oplossing bedacht moeten worden voor al die werkelozen door het toedoen van het automatiseringsproces in onze samenleving.

2
38 Drumpf

@29 Er moet sowieso meer geïnvesteerd worden in woningen die te betalen zijn zonder huurtoeslag ook voor de mensen op het absolute minimum.
Het is altijd beter om wat meer goedkope woningen er bij te hebben daarvan kan iedereen de huur opbrengen maar voor wat de duurdere woningen is dat niet het geval dus in geval van economische tegenspoed gaat dat problemen opleveren.

0
39 21st Century Guy

@39

Mee eens.ik had begrepen dat de PvdA samen met de SP en GroenLinks onlangs voor elkaar had gekregen om in Amsterdam heel veel nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Ik vind dat een goede zaak. Want nu, met name in de binnenstad, schieten de huurprijzen door het dak. De wijk waar ik woon veryupt enorm en ik vind het belangrijk dat er een gemêleerde samenstelling blijft bestaan en niet dat hier straks alleen maar rijke lieden komen wonen.

1
40 Drumpf

Dat hebben we nu toch ook maar alleen een andere naam met veel regeltjes om ambtenaren aan het werk te houden en de burgers die het al moeilijk hebben nog moeilijker te maken.

0
41 niet-alles-geloven

@27
"@25 @26 het heet ook een basis inkomen het is niet de bedoeling dat je daarnaast niks doet. "

Dus die oude zieke meneer moet aan de slag bij de Albert Heijn?
Je snapt nu toch ook wel dat het basisinkomen onzinnig en asociaal is? Het idee was toch dat je er van kon leven? Dat blijkt dus volgens jou niet waar te zijn.

Ophouden met die onzin.

0
42 Sterke

@30
Dus de bejaarde zieke gehandicapte moet van jou gaan werken?

Weet je wel hoe asociaal dat is?

0
43 Sterke

@34
Het hele idee van basisinkomen is dat er geen toeslag is. Onzin dus.

0
44 Sterke

@38
Ik zal het voor jou nog een keeetje uitleggen.

Iemand die ziek en/of oud is, kan niet werken. Dat heeft niets met luiheid te maken, maar met onmacht.

Zo iemand heeft extra uitgaven, maar moet rondkomen met een te laag inkomen wat hij/zij niet met arbeid kan aanvullen.

Gaat er nu een lampje branden?

1
45 Sterke

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bop
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@8 Ook weer zo voorspelbaar. Gaap....

3 minuten geleden geplaatst door Bop

Bop
Rode Kruis luidt noodklok over asielopvang: 'Onmenselijke situatie dreigt'

@10 Even in mijn glazen bol kijken. Zometeen reageert hij en gaat hij je bewering ontkennen. Hij geeft heus, eerlijk waar, echt om asielzoekers...

4 minuten geleden geplaatst door Bop

Bop
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@1 Jij vindt het blijkbaar allemaal niet zo erg. Waarschijnlijk omdat het uit de hoek komt waar jij je wel thuisvoelt. Maar o wee als het ander...

9 minuten geleden geplaatst door Bop

FrisseBries
Rode Kruis luidt noodklok over asielopvang: 'Onmenselijke situatie dreigt'

@9Ach ja. Dat die lui nog durven reageren op een bericht als dit. Het interesseert ze geen bal, enkel hun eigen hachje. Je hoeft geen psycho...

12 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

Bop
Rode Kruis luidt noodklok over asielopvang: 'Onmenselijke situatie dreigt'

@6 Voorlopig ben jij weer degene die niet weet hoe snel hij een negatief bericht over asielzoekers erbij moet zoeken. Over "oeverloos afzeiken"...

14 minuten geleden geplaatst door Bop

FrisseBries
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@5Aanvulling: niet alleen Baudet en aanhangers. Ook Wilders en aanhangers....

23 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

LoydMorris
GeenStijl: ING Beethovenstraat 020 alweer gerenoveerd

@1 En de laffe minner, heeft nooit fatsoenlijk onderwijs genoten. . . . Een ziek, wegkijkend gedrocht. . . ...

24 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

FrisseBries
Rode Kruis luidt noodklok over asielopvang: 'Onmenselijke situatie dreigt'

@6Allereerst: ik geloof er niets van jij, @2 en @3 zich bekommeren om het welzijn van asielzoekers en statushouders. Jullie willen NUL vluc...

25 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

MARCUSAURELIUS
Rode Kruis luidt noodklok over asielopvang: 'Onmenselijke situatie dreigt'

De top van het Rode Kruis verdient heel veel misschien kunnen die wat beschikbaar stellen.Nu willen ze liefdadigheid bedrijven uit de beurze...

25 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

NK. App
Indian Kissing PornErotic CouplesActrice Francaise NudeCyberpunk Sex ModsMilf Foorjob365 Days NudeDesisexyauntyكاميرات الجنسيهCosplaysexualPorn NympoJacquie Et MixhelCowgirl SexställningSex Story MamiAddison LoriGay Sexxx GamesPorn InsertSofia Rose CreampieChakka Ka SexDownload Sex Download SexKelly KittenMylfpornYoutubers NakedLesbisn PorIlikecomicHilarie Burton NudeErofightsCallie SyprusDesi Hot Xxx VideosNata Lee PornBang Love PornGemma Arterton NakedGen PadovaAltgonewildCelebrity UpskirtingNudes Of Catherine BellRiley Read NudesXxxvide0Savannah Sixx Full VideosPirates Ii: Stagnetti's RevengeIndian Hot Sexy Video HdPopeyes Girl PornCummed Meaning In HindiBusty TittyfuckWomen Sucking On BreastsHottest Latina PornstarSally SquirtAnal Lesbian StrapXxxvidsC J Miles NudeBlonde Hairy PussyAmberlynnbachXnxxxnxxxJenna Ortega BlowjobFreedownload GaypornSnipper Wolf NakedEnglish XvideoSunny Leon XnxPornvideo'sReshma Nude PicsReal Mom HjUsasexguide.nkWyylfeGroseinJane Fonda NudesEnchanting RapperBrazzers LesbanReema Sen HotSex Film ComeIndian Bp Sex VideoBig Bobs XvideoXxnoFirst Anal WuestFucking Tamil GirlsBrattysis FullHentaigPictures Of VginasHansika Bathing VideoMae BiaGangabang XxxMia Khalifa XxxvideoXxx HansyerSuperfutaOldest Granny NudesOutdoor Indian PornSave PornJanice.janice NudeGay Porn VidzOasi Das BoobsBig Booty Porn AsianAqua Konosuba Hentai하토미Miss India XxxCartiin XxxNuwbie NudesMamies PornXnxx Indian NewBd Porno FrançaiseBounceing TittsFutanari HentiRed Xxx Com2020 Xxx VideoPrison High PressureVillage Aunty Sex ComHansika Porn VideosPetitexxxLena And Jason Luv PornTeen Naked PornIndian HdSexcy Video ComWetmelonsTiny NipplesFree Henai MangaSnapchat Sex AccountsWankitnowHd Hot Indian SexXxlayna Marie DreddDoujin.comAsian Strip ChatAllison Brie NakedBollywood Actress Porn ImagesMake Deepfake PornFotos De Famosas NuaTagashi One PieceTotallynsfwSex BogYoung Gf Bf SexTherealbrittfit LeaksFembiy RedditFotos SexXnxs VediosXnxx Lip KissVillage Mms Sex VideoSex Video XxxnNerdyfaeryGlory Hole RanchJavlandStrip PornPussy AsmrTaboodaddyBrandi Love Full Porn VideosSophia LaureActriz Porn ColombianaBrazzers Video ComJapan Bus SaxPorn Web VideosImages BlowjobsHot Busty PornSexy Bf RomanticJapanese BlowjobSex Story Hd