Het echtpaar dat een zwakbegaafde man in zijn macht hield
NOS NieuwsAangepast

Angst en intimidatie heerste rond woonwagenkamp Tubbergen

Inwoners van Tubbergen zijn verbaasd over wat er naar boven komt over het stel dat jarenlang een zwakbegaafde man in zijn macht had, maar ook over de gemeente en de woningstichting die blijkbaar weinig met de signalen uit de omgeving hebben gedaan. Volgens de burgemeester hebben omwonenden jarenlang niet gezegd wat er echt speelde rond het woonwagenkamp.

Een stel runde daar een kringloopwinkel en een autobedrijf. Vandaag stond het echtpaar voor de rechtbank in Almelo op verdenking van het jarenlang uitbuiten van een zwakbegaafde man, die ook zou zijn mishandeld. Volgens het Openbaar Ministerie is er voldoende bewijs voor een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar.

Het slachtoffer is een werkloze van 31 jaar die het echtpaar in 2007 van straat haalde. De man werkte acht jaar lang, zestien uur per dag voordat hij afgelopen zomer wist te ontsnappen. Hij zou allerlei klussen hebben moeten doen, zoals het schoonmaken van het huis van het echtpaar en het pand van hun kringloopbedrijf. Het slachtoffer werd daarvoor niet betaald. Als hij zijn werk niet goed had gedaan, werd hij mishandeld. 's Avonds werd de man opgesloten in een tuinhuisje.

Onbegrip

In de winkelstraat vertelt een man dat het echtpaar vaak spullen voor hun kringloopwinkel bij hem ophaalden. "Altijd netjes. Ik kan er geen slecht woord over zeggen."

Een andere man meent dat er achter elke deur wel een geheim zit, maar dit had hij nooit verwacht. Bovendien vindt hij dat er te lang niets aan de situatie op het woonwagenkamp is gedaan. "Kijk, als bij mij zoiets zou gebeuren in de buurt zou ik gelijk op de stoep staan. En dat de gemeente en de woningstichting allemaal de handen in de lucht steken... Ik denk dat je je mond open moet doen als iemand onrecht wordt aangedaan."

'Als ze dit bij mij in de buurt hadden gedaan, had ik al lang op de stoep gestaan'

Intimidatie

Burgemeester Mervyn Stegers (CDA) van Tubbergen denkt dat een stel jarenlang een zwakbegaafde man op een woonwagenkamp heeft kunnen vasthouden door een reeks communicatieproblemen. Hij denkt dat de inwoners die hebben geklaagd over het echtpaar, niet het achterste van hun tong hebben laten zien en dat de gemeente en de politie niet genoeg hebben doorgevraagd.

Burgemeester Stegers: "De omwonenden hebben zowel bij ons als bij de wijkagent meermalen aangegeven dat ze zich niet op hun gemak voelden. Ook wezen ze erop dat het een bende was op de locatie. Daar is iedere keer wel opvolging aan gegeven, maar wij dachten dan dat het was opgelost. Kennelijk was dat niet zo."

De omwonenden waren als de dood dat er represailles zouden volgen.

Burgemeester Mervyn Stegers

“Ik denk dat de mensen niet keihard hebben gezegd waar het om ging, want pas nadat de politie die inval had gedaan kwam het echte verhaal naar boven. Voor die tijd hebben we dat echte verhaal dus nooit gehoord. Ook niet via een ander circuit. Het waren altijd nevenproblemen die aan de orde kwamen. Dat was hun manier om te zeggen: kijk nou eens even heel goed. Maar dat signaal hebben we kennelijk niet goed opgepakt.”

De burgemeester zegt ook dat er nooit melding is gemaakt van iemand die daar tegen zijn zin werd vastgehouden of van mishandeling. Volgens Stegers voelden de omwonenden zich geïntimideerd door het stel op de woonwagenlocatie.

"Er hing angst rond het hele gezin. De omwonenden waren als de dood dat er represailles zouden volgen." Tegen de kinderen en tegen de omwonenden zelf, zegt hij. De buren waren ook bang voor schade aan hun auto’s en er werd met eieren gegooid.

"Allemaal dingen waarvan we achteraf hebben gehoord dat die hebben plaatsgevonden. Ik kan me dat heel goed voorstellen dat ze hebben gezegd: we moeten hier heel voorzichtig mee omgaan. Voor volwassenen is het nog wel te accepteren, maar als ze beginnen over de kinderen, dan wordt iedereen toch wel een stuk angstiger.”

Burgemeester Tubbergen: er hing angst rond het gezin

Weg uit Tubbergen

Het stel uit Tubbergen keert niet terug naar hun woonwagenkamp. Volgens burgemeester Stegers komen de twee, wanneer ze hun eventuele straf hebben uitgezeten, niet meer in de Twentse gemeente te wonen. “Het is niet dat wij dat besloten hebben, maar we hebben contact met de familie. Die hebben ook gezegd dat het voor iedereen beter is dat ze niet meer terugkomen. We werken nu gezamenlijk aan een goede oplossing.”

De nieuwe gemeente wordt wel op de hoogte gebracht van de achtergrond van het echtpaar. Stegers: “Ik hoop natuurlijk dat het gezin beseft dat het niet kan zoals ze hebben gehandeld. Ze krijgen een nieuwe kans in een andere gemeente. Dat is zoals we dat over het algemeen met elkaar oplossen. De gemeente die een probleem heeft, meldt dat bij de nieuwe gemeente. Dan zeggen we: dit gezin, weet dat het allemaal is gebeurd, maar we proberen ze wel een nieuwe start te geven."

Slachtoffer

De gemeente heeft geen contact met het slachtoffer. De burgemeester weet ook niet precies waar hij is en hoe het met hem gaat. “Hij wordt uit het zicht gehouden en ik denk dat het goed is. Ik denk dat hij in alle rust moet kunnen bijkomen van wat er is gebeurd. Hij is waarschijnlijk getraumatiseerd door al die jaren."

Rechtszaak

De advocaten van het echtpaar vinden de beschuldigingen sterk overtrokken, zeiden ze vanmorgen bij de behandeling van de zaak. Ze vroegen de rechtbank in Almelo hun cliënten voorlopig vrij te laten. Ze voerden onder meer aan dat er zorgen zijn om de kinderen van het stel. De rechtbank heeft dat verzoek afgewezen vanwege de ernst van de zaak. De rechtszaak gaat op 6 januari verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl