NOS NieuwsAangepast

Via Gladiola stroomt vol met vermoeide, maar blije wandelaars

Het zijn de laatste loodjes voor de 38.700 lopers van de Nijmeegse Vierdaagse. De wandelaars begonnen vanochtend aan de laatste etappe, de 'Dag van Cuijk'. Ze lopen een route van 30, 40 of 50 kilometer en beginnen daarna aan de feestelijke intocht op de Via Gladiola naar het centrum van Nijmegen.

De een loopt de dag met een glimlach uit, de ander heeft er meer moeite mee.

Een mannelijke deelnemer finisht gehuld in een Amerikaanse vlag. Hij doet het om Amerikaanse militairen te eren die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog. "Mijn moeder heeft 26 jaar geleden voorgesteld om op deze manier de Vierdaagse te lopen."

Zijn moeder heeft de honderdste editie nog meegemaakt maar is daarna overleden. "Maar dat maakt niet uit", zegt hij. "Haar as is over de hele Vierdaagse uitgestrooid en zo heeft ze tóch de Vierdaagse gelopen."

Gladiool

Deelnemer Leon heeft de Vierdaagse ook volbracht. Hij zit in een rolstoel en was gisteren bijna gestopt. "Ik had totaal géén kracht meer." Toch zette hij door. "Het is de dood of de Gladiool halen. Nou, dan ga ik toch maar voor de Gladiool."

Voor Harold is het de 32ste keer dat hij heeft meegedaan. "Dit is de beste dag van de week, hierna ga ik lekker op vakantie." Vorig jaar deed hij precies hetzelfde en stond hij twee dagen later alweer op een bergtop in Frankrijk.

  • Yasmina El Ouardani / NOS
    Deelnemer met Amerikaanse vlag om gesneuvelde militairen te eren
  • Yasmina El Ouardani / NOS
    Leon geeft niet op
  • Yasmina El Ouardani / NOS
    Harold gaat straks gewoon weer op vakantie

Op de Via Gladiola loopt het inmiddels storm, vertelt verslaggever Theo Verbruggen. "Brede glimlachen van iedereen hier." Toeschouwers, vrienden en familie delen traditiegetrouw gladiolen uit aan de wandelaars. Rond 09.15 uur meldde zich de eerste deelnemer: rolstoeler Bennie Bouwhuis uit het Overijsselse Overdinkel.

Bezemwagen

Niet iedereen haalt de finish, vertelt Annemieke, bestuurder van de bezemwagen. Vandaag is het best wel rustig, tot nu toe heeft ze nog maar elf mensen moeten oppikken. De meesten zijn de afgelopen dagen al afgevallen. "De lopers die ik heb opgepikt zijn verdrietig en vooral ook teleurgesteld."

Ze vertelt dat de afvallers het rampzalig vinden om nog op de laatste dag te moeten stoppen. Voor haar neus lopen nu twee deelnemers. De één loopt al vijf kilometer aan de arm van de ander omdat ze persé door willen. De twee zijn inmiddels over de eindstreep. "Kei goed, ze hebben het ondanks alles gehaald. De laatste deelnemers gaan de strijd aan om de finish nog te halen."

42.000 mensen begonnen aan de Vierdaagse. 3300 mensen zijn uitgevallen, vooral op de tweede dag. Toen liepen de temperaturen op tot 30 graden. Gisteren vielen opvallend veel mensen uit met buikgriep.

Rolstoeler Bennie Bouwhuis komt als eerste over de Via Gladiola in Nijmegen

In en rond Nijmegen staan er files. Naar verwachting komen tienduizenden familieleden en vrienden van de lopers. Ook het begin van de schoolvakanties in Noord-Nederland leidt tot extra drukte.

De Nijmeegse Via Gladiola stroomt vol met wandelaars

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl