Direct naar artikelinhoud

"Berlijn bevriest wapenleveringen aan Turkije"

De Turkse president Erdogan.Beeld ap

De Duitse regering heeft besloten om de geplande wapenleveringen aan Turkije te bevriezen, naar aanleiding van het conflict tussen beide landen over de mensenrechten. Dat schrijft de Duitse krant Bild, maar het nieuws werd nog niet officieel bevestigd.

De kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Peter Altmaier, wilde de informatie bevestigen noch ontkennen. Hij gaf wel aan extra maatregelen tegen Turkije niet uit te sluiten, bovenop de maatregelen die gisteren al werden genomen. "We zullen op elk moment nagaan of er nieuwe maatregelen nodig zijn", zei hij aan televisiezender ZDF.

Als het klopt dat de leveringen bevroren worden, is dat een nieuwe escalatie van de spanningen tussen de twee NAVO-lidstaten. Na de grootschalige Turkse zuiveringsoperatie als gevolg van de mislukte staatsgreep in juli 2016, blokkeerde Duitsland volgens verschillende media al elf leveringen van handwapens, munitie en wapenonderdelen aan Turkije. Duitsland vreesde dat ze zouden ingezet worden tegen de regimetegenstanders.

Reisadvies aangepast
Gisteren besliste Berlijn al het reisadvies voor Turkije aan te passen, midden in het toeristische seizoen. Er werd ook gedreigd met de stopzetting van de verzekering voor exportkrediet van de overheid, voor de uitvoer van Duitse producten naar of investeringen in Turkije.

Altmaier bevestigde wel dat zijn regering wil dat de Europese Unie de fondsen voor Turkije, in het kader van zijn toetreding, bevriest. De hardere houding van Berlijn tegenover Ankara is het gevolg van de aanhouding van verschillende mensenrechtenactivisten. In verband met de couppoging in Turkije een jaar geleden zijn daar volgens de bondsregering tot dusver 22 Duitse staatsburgers opgepakt. Onder meer de Duits-Turkse Welt-correspondent Deniz Yücel en de Duitse journaliste en tolk Mesale Tolu Corlu zitten in de cel. Begin deze maand werd ook de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner opgepakt.