Europol kantoor
© Dafinchi/Shutterstock.com

Donderdag gaven Europol en de autoriteiten van de Verenigde Staten meer informatie vrij over ‘Operatie Bayonet’ van begin deze maand. Hierbij werd onder andere de vermoedelijke beheerder van de darkwebmarktplaats AlphaBay opgepakt. Deze man pleegde zelfmoord in zijn cel. Ten tijde van het oprollen van de marktplaats zou AlphaBay 200.000 gebruikers en 40.000 verkopers hebben gehad. Er stonden 250.000 advertenties online voor drugs en 100.000 voor andere illegale waren en diensten.

Arrestatie via Hotmailadres

Naast de marktplaats bestond er een forum, waar gebruikers van AlphaBay hun zaken konden bespreken. De FBI ontdekte vorig jaar dat bij welkomstberichten en wachtwoordresetmail een Hotmailadres gebruikt werd, namelijk [email protected]. Ook werden elders op het internet forumberichten gevonden vanaf dit Hotmailadres met de gebruikersnaam Alpha02. Door deze gegevens aan elkaar te koppelen kon de beheerder, een Canadees die in Thailand woonde, opgespoord worden. Tijdens zijn aanhouding stond zijn computer open en konden agenten nog meer bewijs vinden dat hij de beheerder van AlphaBay was. De man had een vermogen van meer dan 23 miljoen en nog een bezittingen van 12 miljoen.

Servers in Nederland in beslag genomen

Europol maakte bekend dat tijdens Operatie Bayonet servers in Nederland en Canada in beslag zijn genomen en miljoenen dollars aan Bitcoins. Het zou gaan om servers met wallets voor cryptovaluta.

Laat een reactie achter