Direct naar artikelinhoud
Update

Republikeinen mogen van Trump niet met vakantie zolang 'Trumpcare' niet doorgevoerd is

Republikeinen mogen van Trump niet met vakantie zolang 'Trumpcare' niet doorgevoerd is
Beeld photo_news

Na de mislukte poging om Obamacare te vervangen door hun eigen versie van een zorgwet - 'Trumpcare' - gisteren geraakt de Republikeinse partij van president Trump het nu zelfs ook niet eens over de voorwaardelijke intrekking van Obamacare. Drie senatoren hebben aangekondigd tegen het nieuwe voorstel te stemmen, waardoor ook dat dood en begraven is.

en

De Republikeinen werkten maanden aan een 'repeal and replace' - intrekking en vervanging - van de ziekteverzekeringswet die in 2009 door president Obama is ingevoerd. Maar die poging mislukte maandagnacht in de Senaat, toen voorzitter Mitch McConnell aankondigde niet genoeg steun binnen zijn eigen partij te vinden voor het controversiële wetsvoorstel dat al de bijnaam Trumpcare kreeg. Volgens de onafhankelijke begrotingswaakhond CBO zouden met het voorstel 22 miljoen extra Amerikanen onverzekerd zijn tegen 2026.

McConnell kondigde daarop aan zo snel mogelijk verder te gaan met enkel de 'repeal'-optie. Hij stelde voor Obamacare af te schaffen, met een overgangsperiode van twee jaar waarin de Republikeinen, eventueel samen met Democraten, een nieuw voorstel zouden uitwerken.

McConnell op een persconferentie in het Congres, gisteren in Washington.Beeld reuters

Chaos

Maar ook die poging is nu mislukt, wat de chaos in de Republikeinse fractie nog doet toenemen, terwijl de Democraten erop staan te kijken. Drie gematigde Republikeinen hebben aangekondigd zelfs de 'repeal'-optie niet te willen steunen, terwijl de Republikeinse fractie maar twee stemmen overschot heeft. Susan Collins uit Maine was ook tegen Trumpcare, en wil nu ook niet dat Obamacare verdwijnt, net als Shelley Moore Capito uit West-Virginia en Lisa Murkowski uit Alaska. De vraag is bovendien of John McCain, die herstelt van een operatie om een bloedklonter te verwijderen, op tijd terug in Washington kan zijn.

Collins noemde het niet constructief om een wet terug te trekken "die zo verweven is met ons huidig systeem in de hoop dat we over twee jaar een vervanging klaar hebben". Democraten en tegenstanders van het plan hebben de voorbije maanden met grote campagnes felle druk uitgeoefend op senatoren.

Toch wil McConnell doorzetten, de stemming vindt begin volgende week sowieso plaats, maakte hij zich afgelopen nacht sterk. Ze komt er mede op vraag van president Trump.

Chaos
Beeld afp

Op het matje

"We zijn in de steek gelaten door alle Democraten en een paar Republikeinen", zo liet Donald Trump op Twitter weten. Trumps plan is nu om Obamacare "te laten falen" en dan samen te werken met de Democraten - "Zij zullen naar ons komen" - om een nieuw stelsel uit te werken.

Trump heeft ondertussen alle 52 Republikeinse senatoren op het matje geroepen in het Witte Huis. Met een soort van "vakantieverbod" wil hij hen dwingen om zijn hervorming alsnog door te voeren. De geviseerde senatoren "zouden de stad (Washington, nvdr) niet mogen verlaten zolang we geen plan voor de ziekteverzekering hebben, zolang we de mensen geen fantastische gezondheidszorg kunnen aanbieden", zei Trump vandaag in Washington.

De Republikeinen hadden gehoopt een nieuwe zorgwet gestemd te hebben voor het begin van de zomervakantie, zodat ze al hun energie na de zomer op de belastinghervorming kunnen richten.

Twitter bericht wordt geladen...