NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 126: hoopvolle signalen, maar nog geen afgelakt huis

De vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, beginnen met een "gerust hart" aan een zomerstop, maar dat er na de zomerstop snel een nieuw kabinet komt ligt niet voor de hand.

De partijen zullen, mede omdat er straks maar een krappe meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer is, zaken heel goed willen afspreken. "Eenmaal aan de gang wil men niet voor onverwachte verrassingen te komen staan", zegt politiek verslaggever Ron Fresen.

"Partijen hadden gehoopt met het gevoel op vakantie te gaan dat het wel goed zal komen met het kabinet, maar niemand durft dat hardop te zeggen", aldus Fresen. "Het gaat, maar het gaat moeizaam en stroef."

De kans dat de partijen er voor Prinsjesdag uit zijn is dan ook niet heel erg groot. Informateur Zalm zei voor aanvang van de zomerstop van bijna drie weken dat tijd "minder belangrijk is dan kwaliteit".

Zalm benadrukte dat de drie weken die de partijen nu bezig zijn "goed zijn besteed". Alle onderwerpen zijn al een keer aan bod geweest zei Zalm, maar niemand wil zich verder over de inhoud uitlaten. Er zijn nog grote onderwerpen als klimaat, migratie en medisch-ethische zaken waar ze niet uit zijn.

Bergetappes

Om in Tour de France-termen te blijven zei Zalm dat er nog zeker "een paar bergetappes aan komen en Parijs nog niet dichtbij is".

Een samenwerking van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is de laatste optie voor een meerderheidskabinet sinds de pogingen met GroenLinks strandden en de PvdA liet weten niet mee te willen doen.

VVD-leider Rutte zei dat de hoop vandaag weer een "klein beetje" was toegenomen.

CDA-leider Buma vindt dat er inhoudelijk "zorgvuldig" onderhandeld wordt, maar benadrukt ook dat het om "vier heel verschillende partijen" gaat. Volgens Buma staat het huis in de steigers maar is het "nog bepaald niet afgelakt".

D66-leider Pechtold vindt dat het nog steeds zware gesprekken zijn. "Maar het leuke van deze coalitie is dat het nooit dezelfde verhoudingen zijn. Het is nooit twee tegen twee, of drie tegen een, het wisselt."

Van verkiezingen tot zomerstop: wat gebeurde er tot nu toe in de formatie?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl