Direct naar artikelinhoud

Apple keurt de hijab-emoji goed, tot grote vreugde van de tiener die erom vroeg

De hijab-emoji komt eraan, tot grote vreugde van Rayouf Alhumedhi. Vorig jaar pleitte de 16-jarige Duitse scholier ervoor om een hijab-dragende vrouw toe te voegen aan de lijst van emoji's. Apple is nu om.

De Hijab-emoji

Hoewel er al duizenden emoji's beschikbaar zijn, ontbrak er nog altijd een vrouw met een hijab nog op het emoji-toetsenbord. 550 miljoen moslima's wereldwijd dragen een hoofddoek, maar worden daar niet gerepresenteerd, viel de uit Saoedi-Arabië afkomstige Alhumedhi op. Vorig jaar september stuurde ze haar verzoek in naar Unicode Consortium, de organisatie achter de emoji's.

Een emoji van zichzelf

Toen Alhumedhi een groepschat aanmaakte met haar vrienden op WhatsApp, wilde ze een titel met emoji's die elk meisje in de groep zou vertegenwoordigen. Maar geen van de emoji's zagen eruit zoals Rayouf zelf; ze is moslima en draagt een hoofddoek. 'Ik wil gewoon gerepresenteerd worden, ik wilde een emoji van mezelf,' zegt ze in een interview met CNN.  

Ze besloot een voorstel te schrijven aan Unicode, die haar in contact bracht met een emoji-ontwerper. 'Ik had niet meteen een idee hoe de emoji eruit moest komen te zien, als het maar beschikbaar zou zijn in meerdere huidskleuren. Miljoenen vrouwen uit verschillende landen dragen een hoofddoek.' Volgens haar zou de hoofddoek niet alleen moslima's vertegenwoordigen, maar is deze ook te gebruiken door orthodoxe joden en christenen die een hoofddoek dragen.  

Na haar voorstel aan Unicode lanceerde ze 'Het Hijab Emoji Project', waar ze haar ideeën toelicht en opriep om een petitie voor de hijab-emoji te ondertekenen. 'Vrouwen over de hele wereld hebben gekozen om een hoofddoek te dragen, het is een teken van hun geloof en identiteit,' schrijft ze op haar website. Ze hoopt dat de emoji voor meer tolerantie zal zorgen. 'Ik denk dat de moslimgemeenschap ervan zal profiteren. Ik hoop dat het mensen blij zal maken,' zegt Alhumedhi in het interview.

De van oorsprong Saoedische Rayouf diende een voorstel in voor de hijab-emojiBeeld Rayouf Alhumedhi

Diversiteit

Naast de hijab-emoiji maakte Apple afgelopen maandag, op Wereld Emoji Dag, nog elf andere emoji's bekend, waaronder een vrouw die borstvoeding geeft, een zombie en een man in lotushouding. In het najaar zullen de emoji's beschikbaar komen voor iOS-gebruikers. Op Android-telefoons zijn ze voorlopig niet beschikbaar. Het is onduidelijk of dit besturingsprogramma de nieuwe emoji's ook zal toevoegen.   

Apple is al langer bezig om meer diversiteit aan te brengen tussen de emoji's. De voorheen standaard gele emoji's zijn sinds 2015 te gebruiken in verschillende huidskleuren. Ook beroepen als dokter en politieagent zijn in de vrouwelijke versie beschikbaar. Genderneutrale emoji's staan nog op de planning.