Buitenland

Steeds meer salafisme en antisemitisme onder Arabische en Turkse scholieren in Berlijn

19-07-2017 09:37

Onder Duitse scholieren van Arabische of Turkse afkomst komt antisemitisme en salafisme steeds vaker voor. Dit blijkt uit een rondvraag onder onderwijzend personeel op 21 Berlijnse scholen waarover RBB 24 publiceert.

In sommige gevallen is er zelfs sprake van moskeeën en koranscholen die scholieren onder druk zetten om als moraalpolitie hun medescholieren te controleren. Slachtoffers daarvan zijn, uiteraard, vrouwen maar ook joden, homoseksuelen en ongelovigen.

Antisemitisme blijkt inmiddels zo goed als ingeburgerd op veel Berlijnse scholen. Joodse stereotyperingen zijn normaal, ‘vuile jood’ is een veelgebruikt scheldwoord. Ook geloven leerlingen in complottheorieën. Zo zijn islamitische aanslagen het werk van de CIA of Mossad om ‘haat tegen moslims aan te wakkeren’.

Aan de scholen verbonden pedagogen verklaren dat er sprake is van ‘parallelle samenlevingen’ waarin sommige scholieren leven. Enerzijds de seculiere maatschappij van de school, anderzijds een streng islamitische wereld die hevig wordt beïnvloed door moskee en Koran-lessen.

Buiten de lessen om scheiden enkele Arabische en Turkse kinderen zich op grond van hun religie af van seculiere kinderen, vrouwen en homo’s en gedragen zich als ‘moraalpolitie’ tegenover anderen. Meisjes worden hierdoor onder druk gezet zich bijvoorbeeld islamitisch-conservatief te kleden.

Docenten vrezen dat sommige leerlingen worden gehersenspoeld in salafistische moskeeën waardoor ze op jonge leeftijd al radicaal anti-Westers, anti-Amerikaans en antisemitisch zijn.