Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Zwart is nu dé kleur in Thailand, maar de kleren zijn bijna op

In de Thaise winkels voert zwart de boventoon.

Lichtzwart. Donkerzwart. Rouwzwart. Sinds enkele dagen zijn het dé modetrends in Bangkok. Met de dood van koning Bhumibol tonen de Thai hoeveel ze van hun koning hielden. Zwart is daarbij de kleur om te dragen, en als dat niet kan is wit een waardig alternatief.

en

In de honderden kledingwinkels die Bangkok telt wordt daar handig op ingespeeld. Paspoppen zijn massaal uitgedost in zwarte kleding, etalages tonen een mix van zwart en wit en ook de verkopers zijn donker gekleed. Vrolijk is het niet, maar in deze voor Thailand verdrietige tijden verwachten de Thai niets anders.

"Het is een kwestie van vraag en aanbod", zegt Thavapan Charoenwong in winkelcentrum Terminal 21. Toen Thavapan donderdag hoorde dat de koning was overleden, paste hij direct zijn kledingwinkel 'Silhouette' aan. Nu verkoopt hij vooral zwarte kleding, een beetje wit, af en toe grijs en soms donkerblauw. "Met de vraag naar zwart zijn onze verkopen de laatste dagen verdrievoudigd. We kunnen de vraag amper aan."

Inwoners van Bangkok, gekleed in het zwart.
Een winkelier brengt zwarte kleding naar de markt.

Afkeer

De massale afkeer van kleurrijke kleding laat volgens de Thai zien hoe eensgezind zij zijn in hun verdriet. Zij die niet meegaan in de trend hebben het soms zwaar. Zo was een man die het afgelopen weekeinde een oranje shirt droeg het mikpunt van beledigingen op Facebook. Via sociale media wordt opgeroepen tot een boycot van winkels waar verkopers geen zwarte kleren dragen.

Met een rouwperiode van een jaar zal de trend vermoedelijk nog een tijd aanhouden. Het ministerie van handel zegt daarom dat het met textielfabrieken gaat samenwerken om aan de vraag te kunnen voldoen en waarschuwt Thai die denken hun slag te kunnen slaan: op het fors verhogen van de prijs kan een fikse boete of een celstraf staan.

Donkere kleding in de metro.

Controleren

De vraag naar zwarte kleding is zo groot, dat de regering inmiddels controleert of winkels de prijzen niet te veel verhogen. Dat heeft namelijk ook gevolgen voor mensen die niet de middelen hebben om de kleding te kopen. De premier van het land, Prayut Chan o-cha, riep op tot verzoening, nadat er boosheid was ontstaan over het feit dat sommigen nog steeds in gekleurde kleding rondliepen. "Niet iedereen heeft de mogelijkheid nieuwe kleding te kopen. Begrijp wat de grenzen zijn van elk individu", aldus de premier.

Controleren

Over de kop

De regering kan echter niet voorkomen dat de prijzen van de kleding inmiddels bijna drie keer zo duur zijn geworden. De verwachting is dat de prijzen voorlopig nog wel even blijven stijgen. Intussen proberen winkeliers op andere manieren de voorraad te verdelen. Zo mogen klanten bij sommige winkels maximaal vijf shirts kopen.

Verschillende klanten zitten er niet mee, zeiden ze tegen de Bangkok Post, de krant waarvan de website zelf ook zwart is. Volgens verpleegster Nongrak Bantaotuk gaat het helemaal niet om het geld. "Het zijn ook kleren die we een jaar gaan dragen."

Over de kop