Brandende auto Haarlemse burgemeester
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Hells Angel niet meer verdacht van brandstichting auto burgemeester

De Haarlemse Hells Angels-president Lysander de R. wordt niet meer verdacht van het in brand steken van de auto van de toenmalig burgemeester van Haarlem. Hij wordt nog wel verdacht van allerlei andere criminele activiteiten.

Vanmorgen werd tijdens een rechtszaak door het OM bekendgemaakt dat er niet genoeg bewijs is dat De R. iets met de brandstichting te maken heeft gehad. De man wordt samen met acht clubleden en zijn vriendin vervolgd voor allerlei criminele activiteiten waaronder wapenbezit, afpersing en bedreiging, meldt NH Nieuws. De R. blijft in voorlopige hechtenis vanwege de andere zaken die tegen hem lopen.

De auto van oud-burgemeester Bernt Schneiders werd in juni 2015 's nachts in brand gestoken bij zijn huis.

Opdracht

Eerder zei het OM dat de Haarlemse Hells Angels-president opdracht had gegeven om de auto van de burgemeester in brand te steken.

Onder meer met afluisterapparatuur in de auto's van de chapterleden had het OM belastend bewijs tegen De R. en zijn kompanen verzameld. Toen De R. in 2015 werd opgepakt voor andere feiten, sprak Schneiders zijn hoop uit dat daarmee een einde zou komen aan de terreur. In een opgenomen gesprek is de reactie van De R. te horen: "Ik zal de burgemeester laten zien wat terreur is."

Kort daarna, als De R. in afwachting van de rechtszaak is vrijgelaten, komt hij Schneiders tegen bij een tankstation. Op beelden van bewakingscamera's is te zien dat De R. boos en dominant reageert op de burgemeester. Als De R. daarna in zijn auto stapt, legt afluisterapparatuur vast dat hij het kenteken van Schneiders hardop herhaalt.

Politieonderzoek

Het OM zegt nu dat er uit het politieonderzoek is gebleken dat niet duidelijk wordt wat er precies is gebeurd en zijn er meerdere scenario's denkbaar. "Wij zijn dan ook van oordeel dat de voorlopige hechtenis van verdachte niet langer gebaseerd dient te zijn op dit feit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl