De totale omzet van Starbucks Coffee EMEA B.V., de Nederlandse holding van de activiteiten in Europa, het Midden Oosten en Afrika, bedroeg in het boekjaar 2015/2016 ruim €26 miljoen, het resultaat van het licenseren van bepaalde merkenrechten zoals het gebruik van het logo, de winkelinrichting en natuurlijk de receptuur van de overheerlijke Non-Fat Half-Caf Double Hot Vanilla-Latte met Extra Foam. Dat blijkt uit het recent gedeponeerde jaarverslag bij de Kamer van Koophandel.

Om toch tot een winst te komen die meer dan dubbel zo hoog is als de omzet ontvangt Starbucks EMEA B.V. een dividend van €114,2 miljoen. Best lekker, denk echter niet dat er lang genoten kan worden van al die miljoenen. De dividenduitkering die naar een Britse limited stroomt is precies even hoog. De gloriejaren van de megadividenden liggen echter wel achter ons: twee jaar geleden incasseerde de Nederlandse Starbucks-bv een dividend van meer dan €400 miljoen dat uiteraard weer doorgezet werd naar dezelfde Britse limited.

Verdiende de Nederlandse staat ook nog iets aan het Nederlandse kantoor van Starbucks? Helaas, dat valt tegen: iets minder dan 6 ton tikten de koffieboeren af aan Nederlandse vennootschapsbelasting. Reden hiervoor is onder andere dat dividendinkomsten onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld zijn.