Direct naar artikelinhoud
Strijd tegen IS

Familieleden van IS-strijders vrezen voor represailles nu terreurgroep terrein verliest

Een vrouw en haar kinderen op de vlucht in Mosoel.Beeld AP

Nu er een einde is gekomen aan de dominantie van IS in grote delen van Irak, rijst de vraag wat er nu zal gebeuren met hun families. Veel van hen werden geplaatst in een kamp ten oosten van Mosoel, en vrezen represailles. 

Veel burgers die vluchtten voor de oorlog keren na de recente bevrijding van Mosoel terug naar hun stad. Maar daar is geen plaats voor familieleden van IS-strijders, zeggen de burgers. Er verschenen in de op IS veroverde steden al brochures met dreigementen aan families van de IS-strijders.

In het oosten van Mosoel werd een geïmproviseerd kamp opgezet waar de families geplaatst worden. Dat kwam er op initiatief van de lokale overheden in Mosoel die een besluit uitvaardigden om alle 'IS-families' daar onder te brengen en ze te rehabiliteren.

"Wraak is geen genezing", zegt Ali Iskander, hoofd van een opvangkamp waar veel familieleden van IS-strijders verblijven. "Deze families zouden rehabilitatiecursussen moeten krijgen." 

Risico op radicalisering?

Verschillende ngo's zijn echter kritisch voor het besluit van de lokale overheden. De organisaties vrezen dat er zo een generatie van 'niet-gewensten' gecreeërd wordt, die bovendien geen enkele affiniteit meer zullen hebben met het land Irak. "Als we hen isoleren, hoe krijgen we ze dan opnieuw op een goede manier terug naar de steden?", vroeg een plaatselijke ambtenaar zich af. De vrees bestaat zelfs dat ze zullen radicaliseren.

Intussen proberen de vrouwen en kinderen van de IS-strijders zich te verweren. "Ze zeggen dat we allemaal 'Daesh' zijn, maar dat zijn we niet. Zelfs als onze man dat was, wat heeft dat dan te maken met de vrouwen en kinderen? Iedere persoon is verantwoordelijk voor zichzelf", laat een vrouw optekenen aan persagentschap Reuters. 

'Ze zeggen dat we allemaal 'Daesh' zijn, maar dat zijn we niet'
Gevluchte vrouw van een IS-strijder