Foto’s tonen hoe akelig efficiënt de doodstraf in Japan wordt toegepast

© AFP

Toen Masakatsu Nishikawa op 13 juli wakker werd in zijn cel, kreeg hij te horen dat zijn tijd gekomen was. De 61-jarige Japanner zat vast voor een viervoudige moord die hij meer dan 25 jaar geleden pleegde. In de bange decennia die volgden kon hij niets anders doen dan wachten, wachten op het moment waarop de dood aan zijn deur zou kloppen.

ehu

In Japan vonden intussen 28 executies plaats sinds 2010. Nog zo’n 122 gevangenen zitten op ‘death row’, wachtend op de dood. Ze leven in totale eenzaamheid en mogen maar tweemaal per week hun cel verlaten voor wat sportoefeningen. Bezoeken van familie worden tot een absoluut minimum beperkt.

De meeste veroordeelden brengen een vijftal bange jaren door in afwachting van hun lot. Sommigen, zoals Nishikawa, worden zelfs decennialang in het ongewisse gelaten. Niet wetend wanneer de dood op hun deur komt kloppen.

Onmenselijk

Amnesty International noemde de praktijken eerder al onmenselijk. Niet alleen de doodstraf zelf, maar de gevangenen zo lang in onwetendheid laten, maakt dat ze gek worden en is een extreem wrede en denigrerende straf. Ook het Committee Against Torture van de Verenigde Naties uitte al haar ongenoegen voor de psychologische druk die deze geheimhouding met zich mee brengt.

Het mag dan een van de meest vooruitstrevende landen ter wereld zijn, plannen om de doodstraf af te schaffen heeft Japan nog niet. Het is naast de Verenigde Staten het enige lid van de G8 dat nog doodstraffen uitvoert.

De straf kan onder de Japanse bevolking nog steeds op veel bijval rekenen. Omdat rechters de optie om iemand levenslang op te sluiten niet hebben, is het als ze meervoudige moordenaars voor zich hebben kiezen tussen een gevangenisstraf met vrijlating in de toekomst, of de doodstraf.

Akelig efficiënt

In 2010 lieten Japanse autoriteiten voor één keer en hoogst uitzonderlijk journalisten toe in het Tokyo Detention Center. Foto’s die toen gemaakt werden tonen hoe akelig efficiënt de doodstraf er uitgevoerd wordt.

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen