Direct naar artikelinhoud

We vernietigen dit jaar 25.000 ton fruit om prijs kunstmatig hoog te houden

We vernietigen dit jaar 25.000 ton fruit om prijs kunstmatig hoog te houden

De telers van appelen en peren zien zich genoodzaakt om een deeltje van hun oogst te vernietigen, een gevolg nog steeds van het Russisch handelsembargo op landbouwproducten na de crisis in Oekraïne. "Doen we dit graag? Neen natuurlijk niet. We zouden liever verkopen tegen een fatsoenlijke prijs", klinkt het bij de Boerenbond.

Ons land mag van Europa dit jaar 25.700 ton appelen en peren vernietigen, of zowat 4 procent van de Belgische productie. Tot op vandaag is volgens de Boerenbond al zowat de helft van die hoeveelheid vernietigd.
    
De maatregel wordt van kracht wanneer de prijs voor appelen onder de 10 cent per kilo zakt en die voor peren onder de 12 cent. De boer krijgt dan een vergoeding voor het vernietigde fruit, al blijft die volgens de Boerenbond ver onder de kostprijs.
    
"Nochtans was het sowieso al geen goed jaar. We hebben 18 procent minder appelen en 10 procent minder peren. Maar door het kwijtraken van een serieuze afzetmarkt (Rusland, nvdr.), zijn we genoodzaakt dergelijke maatregelen te nemen om de prijs gestabiliseerd te krijgen", aldus Boerenbond-woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe.
    
De fruitprijzen zijn dan ook erg gevoelig aan schommelingen in vraag en aanbod. Zo zorgt 1 procent overschot ervoor dat de prijs met 10 procent keldert. Omgekeerd geldt evenwel ook dat 1 procent tekort de prijs met 10 procent doet opveren.
    
Ook elders in Europa is er overdruk op de markt van het fruit. Behalve België zijn ook Polen en Italië belangrijke appellanden. En ook zij vernietigen een deel van de oogst.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie