Reacties uit Slotervaart op benoeming Marcouch tot burgemeester Arnhem

In achtergronden door Ewoud Butter op 14-07-2017 | 09:54

De benoeming van Ahmed Marcouch (PvdA) tot burgemeester van Arnhem heeft zeer uiteenlopende reacties opgeroepen. De politieke partijen in de Arnhemse raad lieten weten blij te zijn, maar de PVV demonstreerde samen met de extreemrechtse partijen NVU en Pegida tegen zijn benoeming. Zij vrezen islamisering van de stad, net als Elsevier-columnist Syp Wynia. Anderen bekritiseren Marcouch juist vanwege zijn pleidooi om salafistische organisaties te verbieden.

Marcouch was als stadsdeelvoorzitter van Slotervaart (2006-2010) eerder bestuurder. Republiek Allochtonië vroeg een reactie bij mensen die hem uit die periode op de voet volgden en kreeg een antwoord van journalist Paul Andersson Toussaint die een biografie over Marcouch schreef, Paulus de Wilt die zijn collega-bestuurder in Slotervaart was en Taoufik ben Yahia die als jongerenwerker met hem te maken had.

Onderzoeksjournalist Paul Andersson Toussaint schreef het boek Ahmed Marcouch, een politieke biografie (ook online te lezen) dat vooral over de periode gaat dat Marcouch stadsdeelvoorzitter, een soort burgemeester, maar dan met minder bevoegdheden, was. Hij schetst de situatie in het stadsdeel toen Marcouch begon:

Hij trof in Slotervaart (44.000 inwoners) een erbarmelijke erfenis van acht jaar slecht socialistisch bestuur aan. Twee van de meest criminele wijken van Amsterdam lagen in Slotervaart. Een hele reeks buurten werd geterroriseerd door zo'n acht, negen overlastgroepen en criminele groepen die er feitelijk de baas waren. De politie liet zich niet zien in die wijken, die bovendien vrijwel volledig gesegregeerd waren. In Slotervaart woonden circa 250 multiprobleemgezinnen, grote groepen uitkeringstrekkers en allochtone bewoners die geen Nederlands spraken. In het stadsdeel stond de slechtste school van Nederland. Veel flats stonden al acht tot tien jaar op de nominatie om gesloopt te worden. Marcouch is er in slechts vier jaar tijd met een groep toegewijde ambtenaren en professionals toch maar in geslaagd om de meeste van deze problemen op te lossen. Een enorme krachttoer, aangezien hij op veel van deze terreinen geen enkele bevoegdheid had en bijvoorbeeld twee jaar lang door de politie werd tegengewerkt. 

Jongerenwerker Taoufik Ben Yahia was jaren werkzaam bij jongerencentrum Argan, een centrum dat voornamelijk door Marokkaans Nederlandse  jongeren bezocht wordt. Vanuit Argan klonk geregeld kritiek op Marcouch. Toch is het oordeel van Ben Yahia positief:

Marcouch heeft zich voornamelijk gericht op leefbaarheid en veiligheid. Hij stak veel tijd en middelen om Slotervaart leefbaar te maken. Zoals het regelmatig schoonhouden en verzorgen van de straten. Iets wat in het verleden vaak tekort schoot. Maar zeker ook veiligheid: Marcouch pakte de overlast en de kleine criminaliteit aan. Ook ontstond er dankzij zijn inzet een meer gerichte aanpak van probleemgezinnen. De kloof tussen het politie wijkteam in Slotervaart en de bewoners werd kleiner.

Paulus de Wilt was als portefeuillehouder (een soort wethouder) collega van Marcouch in het stadsdeelbestuur. De Wilt, één van de oprichters van GroenLinks, was het geregeld niet met Marcouch eens, maar “dat doet aan mijn respect voor hem niets af” laat hij weten. De flamboyante De Wilt die er om bekend staat geen blad voor de mond te nemen, kijkt met plezier terug op de periode met Marcouch. “Samenwerken met hem was bijzonder prettig. Het is een man met een mening die onothodox werkt.”

Islamisering?

Volgens Elsevier columnist Syp Wynia zou Marcouch als bestuurder uit zijn geweest op de ‘islamisering’ van Slotervaart. Hij verwijst hierbij onder andere naar een uitspraak van Marcouch waarin hij pleitte voor een ‘superstadsdeel’ Nieuw-West waar “een bloeiende moslimgemeenschap” zou kunnen ontstaan. Wynia schrijft onder andere: "De stadsdeelvoorzitter van Slotervaart zag graag een overwegend mono-cultureel stadsdeel ontstaan, niet zozeer bestaande uit individuele burgers, als wel uit een gemeenschap, gevormd rond een godsdienst, zijn eigen godsdienst." 

Een onzinnige aantijging volgens Andersson Toussaint:

Dat is een krankzinnige, maar ook ongrijpbare beschuldiging. Want niemand legt ooit uit wat dat 'islamiseren' dan betekent. Maar de enige betekenis van islamiseren, is 'bekeren tot de islam'. Is Marcouch ooit als een islamitische jehova van deur tot deur gegaan, om ongelovigen over te halen moslim te worden? Nee, natuurlijk niet. Heeft hij ooit beleidsvoorstellen gedaan met de bedoeling om ongelovigen te bekeren tot de islam? Nee, natuurlijk niet. Maar Marcouch zag en waarschuwde juist wel voor de gevaren van islamitisch extremisme en het opbloeiende salafisme en deed er ook wat aan. Hij startte als eerste bestuurder in Nederland een de-radicaliseringsprogramma. Hij organiseerde debatten met bekende islamcritici als Afshin Ellian en Paul Cliteur. Wilders' film Fitna werd er vertoond om erover te debatteren. Niet met de radicalen, maar met de gelovigen en ongelovigen die bereid waren om na te denken, de mensen met hersens. Kortom: he's one of the good guys. 

Ook oud-collega De Wilt heeft nooit het idee gehad dat Marcouch bezig was met ‘islamiseren’.

Nee, wat hij in Slotervaart deed was absoluut geen islamisering, soms zelfs integendeel. Hij was en is zeker niet te beroerd om tegen de mening van een moslimmeerderheid in te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de manier hoe hij opgekomen is voor LHBT's. Wat hij wil is zorgen dat alle bevolkingsgroepen samenleven en dat er dus ook ruimte is voor mensen met een islamitische achtergrond. De tekst waarin hij spreekt over een islamitisch stadsdeel vond ik wat ongelukkig, omdat het inderdaad makkelijk aanleiding kan geven voor -al dan niet opzettelijke - misinterpretatie. Iedereen die zich een beetje verdiept in Marcouch weet dat hij dat niet zo bedoeld heeft.”

Taoufik Ben Yahia: 

Ik denk dat Marcouch beleid met betrekking tot acceptatie van homoseksualiteit hem omstreden maakte bij Marokkaanse Nederlanders en zijn vermeende islamistische agenda had een vergelijkbaar effect bij rechts Nederlands. Daardoor blijft wat hij heeft bereikt in Slotervaart vaak onderbelicht.

Goede burgemeester?

Hoewel Paulus De Wilt positief is over de Slotervaartperiode, weet hij nog niet of Marcouch een goede burgemeester zal zijn: 

Eigenlijk vind ik hem teveel een politicus om een burgemeester in de Nederlandse traditie te zijn. Je ziet daarin echter een verschuiving optreden de laatste tijd, dus wellicht moet ik mijn mening daaromtrent bijstellen.

Paul Andersson Toussaint is uitgesproken positief:

Ik denk dat hij één van de beste bestuurders van Nederland is. Marcouch is één van de weinige politici, die bij een probleem niet aankomt met de infamante opsomming van wat een bestuurder allemaal niet kan en alleen maar obstakels opwerpt. Door die houding van veel bestuurders, voelen burgers zich vaak alleen staan, omdat ze met grote zekerheid weten dat er weer niets zal veranderen aan hun ellendige situatie. Aan de andere kant zien ze dat het schorem steeds met alles wegkomt, raken ontmoedigd en worden woedend.
Maar Marcouch zegt gewoon: 'Deze zaken deugen niet en ik ga proberen om er alles aan te doen om te zorgen dat het probleem opgelost wordt.' Sterker nog: hij doet het ook. Marcouch is strijdvaardig, voor niets en niemand bang en heel erg op resultaten gericht. Hij is een typische Macher; en als je Slotervaart aan kunt, kun je elke gemeente in Nederland aan.”

 


Ewoud Butter is oprichter van Republiek Allochtonië. Hij werkt als zelfstandig onderzoeker en publiceert over o.a. diversiteitsvraagstukken, emancipatie en radicalisering. Meer van en over Ewoud op zijn website of volg hem op twitter. De gebruikte foto van Marcouch is van Anja Meulenbelt. 

 

Lees ook:

In zijn artikel Waarom Ahmed Marcouch ongeschikt is als burgemeester noemt Syp Wynia enkele voorbeelden waarmee hij wil onderbouwen dat Marcouch een islamiseringsagenda zou hebben. Deze voorbeelden werden deels door Paul Andersson Toussaint al behandeld in dit hoofdstuk van zijn boek, kwamen ook aan de orde in een gesprek dat ik in 2009 met Marcouch had (plus reactie oppositie) en zijn besproken in een factcheck van de Volkskrant. 

 


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 


Meer over achtergrond, arnhem, ewoud butter, marcouch, paul andersson toussaint, paulus de wilt, taoufik ben yahia.

Delen: