NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 17 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! In het zuiden kan er vanochtend nog een bui vallen, later op de dag is het overal droog en zijn er zonnige perioden. Het wordt 20 tot 24 graden.

Wat heb je gemist?

In de Amerikaanse staat Arizona zijn zeker negen doden gevallen, nadat zwemmers door een vloedgolf waren meegesleurd. Een jongen van 13 wordt nog vermist. Het drama speelde zich zaterdag al af. De slachtoffers waren aan het zwemmen in een canyon, waar het water in de zomer normaal gesproken laag staat. Maar door een zware regenbui veranderde de stroom plotseling in een woeste donkerbruine massa, die de groep meesleurde.

"Mijn hemel, deze vloedgolf blokkeert onze weg"

In Egypte is een dode gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen krakers en de politie bij de hoofdstad Caïro. Meer dan vijftig mensen raakten gewond, onder wie 37 agenten. De ongeregeldheden begonnen afgelopen weekend. Toen werd begonnen met de sloop van illegale woningen op een eiland in rivier de Nijl. De bewoners weigeren te vertrekken.

In Leerdam, in Zuid-Holland, is een meisje van 3 verdronken. De peuter werd aan het begin van de avond als vermist opgegeven. Ze werd later teruggevonden in een sloot in een woonwijk.

Filmregisseur George Romero is overleden. Hij was vooral bekend van zijn films over zombies. Het bloederige 'Night of the Living Dead' uit 1968 werd een cultklassieker die de standaard zette voor latere zombiefilms. Romero overleed na een kort ziekbed aan de gevolgen van longkanker; hij was 77.

George A. Romero in 2009

Verder vandaag...

Het is vandaag precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. In Vijfhuizen wordt vanmiddag het Nationaal Monument MH17 onthuld. Onder anderen de nabestaanden, de koning en premier Rutte zijn erbij. Het monument symboliseert zowel verdriet als hoop.

In Brussel beginnen Groot-Brittannië en de EU aan de eerste echte onderhandelingen over de brexit. Belangrijk punt is het geld dat de Britten de EU schuldig zijn. Andere heikele punten zijn de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en de positie van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk.

En ook in Den Haag wordt onderhandeld, daar gaan de formatiegesprekken verder. De verwachting is dat de vier partijen van een uur of 10 tot 21.00 vanavond bezig zijn.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl