Direct naar artikelinhoud

Twee Duitse vrouwen doodgestoken in badplaats Egypte: 'Gerichte aanval op toeristen'

Twee Duitse vrouwen zijn vrijdag doodgestoken in Hurghada, een badplaats aan de Rode Zee in Egypte. Ze zaten op het strand voor hun hotel toen een man in vloeiend Duits een praatje met hen aanknoopte. Daarna haalde hij volgens beveiligingspersoneel van het hotel een groot keukenmes tevoorschijn en viel de vrouwen aan.

Ambulances voor het Sunny Days El Palacio Resort Hotel en de Egyptische badplaats Hurghada.Beeld epa

De dader ging er vervolgens vandoor, achterna gezeten door hotelmedewerkers en beveiligers. Hij sprong over een muurtje en kwam op het strand van een ander hotel terecht, waar hij nog vier andere vrouwelijke toeristen verwondde. Volgens Egyptische media kwamen twee van hen uit Oekraïne, één uit Armenië en één uit Tsjechië.

'Blijf weg, het gaat mij niet om Egyptenaren', zou de dader in het Arabisch tegen zijn achtervolgers hebben gezegd. Uiteindelijk haalden zij hem in en wisten ze de man tegen de grond te werken en aan de politie over te dragen.

Het blijkt een 29-jarige student uit het noorden van Egypte te zijn. Hij zou geen strafblad hebben. Volgens de Egyptische krant Al Shorouk heeft de man tijdens zijn verhoor gezegd dat hij de ideologie van terreurorganisatie Islamitische Staat aanhangt. De aanslag is nog niet opgeëist, maar de aanval lijkt geïnspireerd te zijn door een recente oproep van de lokale tak van IS om christenen en toeristen in Egypte aan te vallen.

'Blijf weg, het gaat mij niet om Egyptenaren', zou de dader in het Arabisch tegen zijn achtervolgers hebben gezegd

Onderzoekers proberen te achterhalen hoe de man in Hurghada is terechtgekomen en er worden nog zeker 15 hotelmedewerkers verhoord om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. De dader zou van een openbaar strand naar het strand van het Zahabia Hotel zijn gezwommen.

'Voor zover wij weten was de aanval gericht op buitenlandse toeristen - een criminele daad waarover we verbijsterd, boos en bedroefd zijn', liet het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag weten.

Badplaats

De badplaatsen aan de Egyptische Rode Zee hebben door onrust en aanslagen al jaren te kampen met een forse toeristendaling. Voordat in 2011 de opstand tegen dictator Hosni Mubarak begon, werd het land door bijna 15 miljoen toeristen bezocht. Afgelopen jaar waren dat er nog maar 5,3 miljoen. Het is een aderlating voor Egypte, waar miljoenen mensen afhankelijk zijn van de toeristenindustrie.

Vorig jaar januari werden er in de badplaats Hurghada ook al toeristen aangevallen met een mes. Toen verwondden twee IS-sympathisanten drie mensen in het vakantieoord. In 2015 werd er bij de badplaats Sharm el-Sheikh een Russisch vliegtuig uit de lucht geschoten door de Egyptische tak van IS. Alle 224 inzittenden, inclusief de bemanning, kwamen daarbij om het leven. Ondanks de aanslagen wordt er dit seizoen in elk geval door TUI en Corendon ook vanuit Nederland nog op Hurghada gevlogen. 

Enkele uren voor de aanval in Hurghada werden vijf politiemannen doodgeschoten in de buurt van de pyramiden, net buiten de hoofdstad Caïro. Deze aanslag is niet opgeëist, maar is volgens de autoriteiten vermoedelijk gepleegd door de militante groepering Hasm, die achter soortgelijke aanslagen zit die de afgelopen maanden zijn gepleegd.